Uslu na gesprek met John de Mol: ‘Meer meldingen, ook over andere programma’s’
Naast meldingen van misstanden bij The Voice zijn er bij omroepen ook over andere programma’s meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gezegd na een gesprek met Talpabaas John de Mol. Ze pleit voor een ‘gezamenlijke’ aanpak van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.
De twee ontmoetten elkaar vanmiddag over de misstanden bij het programma The Voice of Holland. Nieuwe richtlijnen zijn volgens Uslu niet nodig. ,,Die richtlijnen zijn er al. We moeten dit probleem echter blijven analyseren. Alle bedrijven doen het op hun eigen manier, ze hebben focus ervoor, maar we moeten het met elkaar doen.”
Uslu zei dat er meer meldingen bij omroepen zijn gedaan, ook over andere programma’s. Om welke programma’s dat dan gaat, lichtte ze niet toe.
Tekst loopt door onder foto.
Zestig meldingen
Sinds de Boos-aflevering over The Voice of Holland van afgelopen donderdag, zijn er zestig meldingen binnengekomen bij Mores, het meldpunt van grensoverschrijdend gedrag voor de culturele en creatieve sector. De helft van deze meldingen ‘kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek’, zegt Uslu.
Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht. Uslu reageerde vorige week fel op de uitzending van Boos. De verhalen van slachtoffers maakten haar ‘misselijk’, vertelde ze. De bewindsvrouw was ook kritisch op het optreden van De Mol.
‘Heel groot probleem’
Uslu hoopt dat omroepen als RTL, Talpa, de NPO, producenten en ‘experts’ samen gaan komen in een gesprek om een aanpak te ontwikkelen. ,,Iedereen die ik spreek, wil hieraan meewerken. Dit is een heel groot probleem en dat willen we samen oppakken.” Over haar gesprek met De Mol zei ze dat het ‘een goed gesprek’ is geweest. ,,De sfeer was goed, er komen allerlei vervolgafspraken.”
In het programma Boos, van maker Tim Hofman, kwam een keur aan misstanden aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. De verhalen betroffen bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur.
Rietbergen stapte op. Hij erkende relaties van ‘seksuele aard’ te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen twee aangiftes, waarvan een voor verkrachting.
‘Het ligt niet aan de vrouwen’
De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Op zijn opmerkingen in Boos dat hij weinig had kunnen doen aan de cultuur op de werkvloer omdat vrouwen zich niet meldden, kreeg hij veel kritiek, onder meer via een advertentie van Talpa-vrouwen in het AD. In de paginagrote advertentie stond de tekst: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.
Uslu wilde niet zeggen of zij hem daarop heeft aangesproken. ,,Ik vind het niet netjes om details over mijn gesprek te bespreken.”
Bekijk hier al onze video’s over de schandalen rondom The Voice:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
AD Media podcast
‘Het is de vraag of de positie van John de Mol nog houdbaar is’
Voor het mediapanel is er ook deze week maar één onderwerp mogelijk: het schandaal rondom The Voice. Nu de eerste rookwolken zijn opgetrokken na de uitzending van Boos - die 10 miljoen keer is aangeklikt - blijven er grote vragen liggen. -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.
-
PREMIUMLedenraadpleging
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.