Twitter een plek van haat? ‘Als je denkt dat je er kunt discussiëren kom je van een koude kermis thuis’
Een beetje politicus is actief op Twitter, vooral omdat andere politici, journalisten en opiniemakers er ook op zitten. Tegelijkertijd vliegen de haattweets je er om de oren. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, die donderdag besloot te stoppen met Twitter, waarschuwde voor deze gevaarlijke bubbel. Maakt Twitter meer kapot dan ons lief is?
Lisa van Ginneken is niet de eerste die stopt met Twitter, zo stapte Diederik Samsom ooit ook al eens compleet van het platform af, maar toch maakte haar bericht over de ‘plek van haat’ veel los. ‘Het is een plek waar mensen elkaar de maat nemen, negatief afschilderen en beledigen’, zo schreef Van Ginneken in haar laatste tweet, vergezeld van een ‘bloemlezing’ van haatberichten die ze heeft mogen ontvangen.
De reacties op zichzelf zijn volgens Van Ginneken niet per se het probleem. ,,Ik lees ze eerlijk gezegd al een paar maanden niet meer.” Waar wel het probleem ligt, legt het D66-Kamerlid uit, is de aandacht en ruimte die het platform geeft aan provocerende tweets. ,,Hoe meer ruzie wij maken, hoe rijker Twitter wordt. Het platform wordt gebruikt om te praten over belangrijke maatschappelijke onderwerpen, en het geeft daarbij meer ruimte aan de meest negatieve reacties in plaats van aan genuanceerde inhoudelijke reacties. Zo jaagt Twitter ruzie in onze samenleving aan.”
Verkeerde doeleinden
Mediatheoreticus Geert Lovink herkent dit, maar toch snapt hij de verbazing niet helemaal. ,,Twitter is nooit gebouwd om te discussiëren met elkaar. Twitter is opgezet om korte berichten met elkaar te delen waarin je elkaar vertelt hoe het gaat. Daar zit de kern van het probleem.”
Het platform is volgens hem dus ook nooit bedoeld voor politici of journalisten. ,,Als je denkt dat je kunt discussiëren op Twitter kom je van een koude kermis thuis. Je kunt alleen korte berichten plaatsen en reageren is lastig. Een geordende discussie kun je op Twitter niet voeren. We gebruiken het simpelweg voor de verkeerde doeleinden.”
Daarbij is door de komst van algoritmes Twitter uitgegroeid tot een plek waar provoceren loont, aldus Lovink. ,,Haat betaalt uit, daar kwam Twitter achter, en niet discussies. Provocerende opmerkingen komen hierdoor veel sneller naar boven drijven.”
Kleine, haatdragende boodschappen gaan op Twitter dus snel viraal. Uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer uit 2021 blijkt dat vrouwen hier het vaakst de dupe van zijn. Zo zou Sigrid Kaag in vijf maanden tijd maar liefst 13.000 haattweets hebben ontvangen. Dat komt neer op ongeveer één haatbericht per kwartier. Vrouwen over het hele politieke spectrum hebben er last van, bleek uit het onderzoek.
Politici, journalisten en opiniemakers
Van Ginneken zelf haalt ook aan dat het vooral politici, journalisten en opiniemakers zijn die nog actief gebruik maken van het platform. ,,Alle drie de groepen hebben een enorme verantwoordelijkheid in hoe ze communiceren, omdat daarmee onze samenleving gestuurd wordt. Als je zo’n grote verantwoordelijkheid draagt, dan moet je je afvragen of je dan gesprekken met elkaar wil voeren op een platform dat geld verdient aan polarisatie. Ik heb voor mezelf de afweging gemaakt dat ik daar niet meer aan wil bijdragen.”
Van Ginneken vindt overigens niet per se dat alle politici haar achterna moeten gaan. ,,Ieder moet zijn eigen afweging daarin maken. Ik hoop wel, en ik merk het ook aan de reacties die ik krijg, dat mijn stap mensen tot denken aanzet.” Dat ze hierdoor zichtbaarheid verliest, maakt haar niet uit. ,,Ik ben niet de politiek ingegaan om zichtbaar te zijn, maar om mooie dingen te doen voor onze samenleving.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen ‘zonnesubsidie’ onzeker
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. -
Kamerlid Van Ginneken stopt met Twitter: 'Haat richt zich bij mij op mijn transgender-zijn’
Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken stopt met het sociale medium Twitter. Volgens de volksvertegenwoordiger blijkt het ‘een plek van haat’ te zijn. ,,De haat richt zich op alles en iedereen en bij mij in het bijzonder op mijn transgender-zijn.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Musk na chaos op Twitter: eind november is abonneren op blauw vinkje weer mogelijk
Twittergebruikers kunnen zich eind deze maand weer aanmelden voor abonnementsdienst Twitter Blue. Dat heeft eigenaar Elon Musk van het socialemediabedrijf gezegd. -
Elke minister een bodyguard? ‘Dit is on-Nederlands’
Wat is de nalatenschap van Gert-Jan Segers, nu hij vertrekt als leider van de ChristenUnie? En hoe leuk is het nog politicus te worden, als je zelfs na je vertrek wordt bedreigd, zoals Ferd Grapperhaus nu overkomt. Ondertussen staat oud-wethouder Richard de Mos maandag terecht wegens corruptie, maar hoe zit dat nou?
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod. -
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.