Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte tijdens het coronadebat.
Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte tijdens het coronadebat. © ANP

Tweede Kamer: Gebruik desnoods dwang om meer coronatests te regelen

Farmaceutische bedrijven moeten, zo nodig onder dwang, de recepten afgeven waarop coronatests zijn gebaseerd. Dan kan Nederland zelf de productie ter hand nemen. Voor de Tweede Kamer zijn de huidige tekorten aan tests onacceptabel.

Lees het liveblog van het coronadebat onder dit artikel terug

Tot woede van het parlement weigert Roche, de Zwitserse fabrikant van veelgebruikte tests voor het nieuwe virus, de receptuur van de coronatest te delen. Dat is zuur, want Roche kan zelf niet genoeg tests aanleveren, alhoewel de productie is opgevoerd. Het kabinet wil minder afhankelijk worden van zulke grillen van fabrikanten en werkt aan een eigen productielijn van tests om corona en immuniteit voor het virus aan te tonen. Feike Sijbesma, voormalig topman van DSM, is gevraagd dit proces vlot te trekken. 

Maar het recept blijft nodig. Desnoods moet het kabinet maar een maatregel voorbereiden waardoor dat recept gevorderd kan worden, vindt een ruime Kamermeerderheid. ,,Dit toont maar weer eens hoe verrot het systeem is”, verwoordde GroenLinks-leider Klaver de frustratie over het monopolie van Roche.

Telefoontje

,,We moeten doen wat werkt”, reageerde minister De Jonge. ,,Als een telefoontje beter werkt dan een wetboek, moeten we die telefoon eerst oppakken.” De Jonge kreeg donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer ook veel vragen, onder meer van PVV-leider Wilders, over het dreigende tekort aan ic-bedden. Wilders vindt dat het kabinet ‘te laat’ heeft gehandeld om dat rampscenario te voorkomen.

Een dag eerder zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care nog in een briefing dat het ‘spannend’ zou worden of Nederland op 1 april de 1600 benodigde ic-bedden beschikbaar zou hebben voor coronapatiënten en andere ernstig zieken. 

Beademingsapparaat

Desnoods gebruiken we inventieve oplossingen, zoals twee mensen helpen met één beademingsapparaat: de capaciteit ‘moet en zal afdoende’ zijn, beloofde de minister van Volksgezondheid de parlementariërs. ,,We zetten alles op alles om dat te bereiken.”

Gedurende het debat kwam het verlossende woord vanuit het ministerie: er zijn volgende week net genoeg bedden op de intensive care om de nood te lenigen. Ondertussen wordt hard doorgewerkt aan verdere uitbreiding van de capaciteit. Daarvoor zijn onder meer duizenden beademingsapparaten besteld, bevestigde de bewindsman.

Mondkapjes

Een derde heikel punt voor de Kamer is dat er nog altijd niet genoeg beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, beschikbaar zijn. Voor ziekenhuizen doet het kabinet misschien zijn best, luidde het oordeel, maar wie regelt er wat voor de thuiszorg en de gehandicaptenzorg? Daar moet razendsnel duidelijkheid over komen, wil de Kamer.

‘Rommelig’

Premier Rutte kreeg tijdens het debat een oorveeg voor de gebrekkige communicatie richting burgers over de maatregelen om het virus terug te dringen. Zo zijn veel mensen in de war omdat bepaalde ingrepen gelden tot 6 april, maar sommige maatregelen weer lopen tot 1 juni.

De persconferentie van afgelopen maandag was ‘rommelig’, gaf Rutte toe. ,,We moeten die persconferenties beter voorbereiden en er hooguit nog maar met twee ministers gaan staan. Het was gewoon niet goed genoeg, het moet strak.”

Tijdens het debat prezen alle politici de mensen in de zorg en andere vitale beroepen tijdens deze bizarre tijd. Premier Rutte zei ook enorm mee te leven met de mensen die worden geraakt door de crisis. ,,De impact is groot als je je opa en oma niet kunt opzoeken in het verpleeghuis.”