Tweede Kamer erkent Armeense genocide
De Tweede Kamer erkent de Armeense genocide en in april neemt een minister of staatssecretaris deel aan de herdenking van de volkerenmoord van een eeuw geleden. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier dinsdag voor. Alleen Denk was tegen.
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken liet weten gehoor te zullen geven aan de oproep van Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie om een kabinetslid af te vaardigen naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat moet dit jaar voor het eerst gebeuren en daarna iedere vijf jaar.
Kabinet
,,Met de aanwezigheid betoont het kabinet respect voor alle slachtoffers en nabestaanden van alle moordpartijen op minderheden", zei de minister. Het kabinet doet daarmee geen uitspraak of het een genocide was, benadrukte ze. Hoewel de Tweede Kamer de moordpartij erkent als genocide, blijft het kabinet spreken over ,,de kwestie van de Armeense genocide".
Wie van het kabinet bij de herdenking aanwezig zal zijn, is nog niet bekend. Nederland is eerder wel met een ambassadeur en een Tweede Kamerlid bij de herdenking geweest.
Denk
Niet eerder erkende de Tweede Kamer de Armeense genocide zo expliciet. De drie Kamerleden van Denk zijn de enige tegenstanders van de erkenning. Volgens Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu wordt de geschiedenis te eenzijdig uitgelegd. Kuzu stelt dat door de erkenning groepen mensen tegen elkaar worden opgezet en dat de spanningen hierdoor ook in Nederland zullen oplopen.
Na afloop van het debat werd Denk-Kamerlid Öztürk opgeroepen de Kamer te verlaten omdat hij op de publieke tribune met zijn gezelschap voor te veel rumoer zorgde, zo schrijft De Telegraaf. Öztürk zelf beklaagde zich daarop weer bij de kamervoorzitter over haar optreden. Het gezelschap gaf overigens wel gehoor aan de fatsoensoproep en vervolgde de conversatie in het koffiehuis van de Tweede Kamer.
Ottomaanse Rijk
In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide. Turkije riep vorige week de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje toen het voornemen bekend werd om de Armeense genocide te laten erkennen door de Tweede Kamer.
Turkije heeft het besluit van de Tweede Kamer ,,ten scherpste'' veroordeeld. Dat heeft het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond meegedeeld. Turkije waardeert het wel dat de Nederlandse regering blijft spreken van ,,de kwestie van de Armeense genocide''.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
Een spreidingswet voor asielzoekers wil (bijna) iedereen, maar niet déze spreidingswet
Bijna een jaar na de aankondiging sprak de Tweede Kamer voor het eerst over de spreidingswet die asielzoekers eerlijk over het land moet verdelen. In een gesprek met bestuurders en deskundigen was de boodschap duidelijk: er moet een wet komen, maar dan wel een betere. -
met Video
Kaag twijfelt over doorgaan vanwege bedreigingen: ‘Gezin zou opgelucht zijn als ik stop’
D66-leider Sigrid Kaag twijfelt of zij wel door moet gaan in de politiek, vooral vanwege de bedreigingen die zij ontvangt. Dat heeft de minister en politiek leider van D66 gezegd in een interview van het programma College Tour, meldt de Volkskrant. -
Extra beveiliging bij debat over Armeense genocide
De beveiliging in de Tweede Kamer rond het debat over het gebruik van het woord genocide, waarbij ook de vraag of de Armeense genocide erkend wordt aan de orde komt, is opgeschroefd. In de commissiezaal waar het debat gehouden wordt, zit een agent. Doorgaans is alleen in de plenaire zaal altijd politie aanwezig. -
Kabinet blijft spreken over ‘Armeense kwestie’
Het kabinet erkent de Armeense genocide niet en blijft spreken over de ‘kwestie van de Armeense genocide’. Wel gaat er een minister in april naar de herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad Jerevan. De Tweede Kamer wil de genocide uit 1915 wél erkennen.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.