Volledig scherm
Pier Eringa, topman van ProRail. © VICTOR VAN BREUKELEN

Topman ProRail neemt afscheid in 2020

Pier Eringa, de topman van spoorbeheerder ProRail, is herbenoemd. Hij zal echter naar verwachting ergens in 2020 afscheid nemen van de organisatie, is nu al duidelijk.  

Eringa’s huidige termijn, die sinds april 2015 loopt, wordt verlengd ‘voor een beperkte periode’. Het was al de wens van de topman zelf om, in de aanloop naar de geplande omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan, plaats te maken voor een opvolger. 

De nieuwe organisatie is per 1 januari 2021 wettelijk een feit.

Voor een goed verloop van de omvorming is het van belang dat een opvolger er tijdig is, aldus staatssecretaris Van Veldhoven (spoor). ,,Pier Eringa heeft aangegeven een stap opzij te zetten zodra de nieuwe topman- of vrouw van ProRail is gevonden. Het precieze tijdstip van overdracht wordt bepaald in overleg met de raad van commissarissen van ProRail.’’

Eringa staat bekend om zijn onafhankelijke houding ten opzichte van Haagse bestuurders. Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft: ,,Pier heeft de afgelopen jaren met zijn kenmerkende energie de schouders gezet onder het versterken van de organisatie ProRail. Met resultaat! Ik ben blij dat we samen blijven werken aan het spoor voor reizigers en verladers.’’

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.