Toezichthouder: Niet alles is ‘kommer en kwel’ bij KLM
Luchtvaartmaatschappij KLM schendt de voorwaarden die zijn verbonden aan de staatssteun die het kreeg in coronatijd, maar niet alles is ‘kommer en kwel’, zegt de staatsagent die toezicht houdt.
Juist op het moment dat het kabinet nieuwe KLM-aandelen wil kopen, komt de toezichthouder met pittige kritiek. De luchtvaartmaatschappij houdt zich volgens ‘staatsagent’ Jeroen Kremers niet aan de voorwaarden die de overheid verbond aan de staatssteun die het bedrijf ontving in de coronacrisis.
Kremers werd in 2020 als ‘staatsagent’ aangesteld als onafhankelijk toezichthouder voor de overheid toen het kabinet 3,4 miljard investeerde in KLM. Hij rapporteert dat de belofte om kosten structureel met 15 procent te verlagen niet wordt ingelost. Sterker, er is de afgelopen maanden juist meer uitgegeven: twee weken geleden werd nog een loonsverhoging van 5 procent aangekondigd voor medewerkers.
Kremers zei in een gesprek in de Tweede Kamer zojuist: ,,Ze zullen aan de bak moeten.”
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
De kritiek komt op een pikant moment. Vorige week besloot het kabinet voor nog eens 220 miljoen euro aandelen van Air France-KLM te kopen. Het was nodig, vindt minister Sigrid Kaag (Financiën), omdat de luchtvaartmaatschappij nieuwe aandelen gaat uitgeven om 2,25 miljard euro op te halen. Om de positie van het kabinet op peil te houden, is dus een nieuwe investering nodig.
Kritiek
Nederland heeft een belang van 9,3 procent in de luchtvaartmaatschappij en 14 procent van de stemrechten. Frankrijk heeft een belang van 28,6 procent. Zou Nederland de nieuwe aandelen niet kopen, dan zou het belang verder slinken naar slechts 2 procent.
Zonder kritiek is dat plan niet. De aandelen die toenmalig minister Wopke Hoekstra kocht voor 744 miljoen euro, zijn momenteel nog maar 200 miljoen euro waard. In het parlement klinkt de scepsis daarom ook door. Al lijkt er, met steun van JA21, wel een ruime meerderheid voor het plan te zijn, wat nodig is voor de aankoop.
Maar dat juist nu kritiek van Kremers op KLM klinkt omdat de vliegmaatschappij zich niet aan voorwaarden van de steun houdt, wekt wrevel. ,,Ik schrik hiervan”, zegt Eelco Heinen (VVD). ,,U windt er geen doekjes om”, aldus Henk Nijboer (PvdA). ,,Er is dus nog echt werk aan de winkel.” Heinen wilde weten wat ‘we nu gaan doen’. ,,Wat kunnen we?”
Kremers zei dat ‘niet alles verkeerd gaat’. ,,Er is al veel gedaan. Het is niet allemaal kommer en kwel. Maar ik zet de schijnwerper op wat niet goed gaat.”
Contract
Kremers stelt dat KLM dit jaar nog veel werk moet verzetten om aan de voorwaarden te gaan voldoen. Hij stelt dat het aan de minister is om in te grijpen als de afspraken worden geschonden. Kremers liet in het midden welke middelen de minister heeft. ,,Maar er is een contract. Je gaat eerst met elkaar praten, en als dat niet werkt, dan staan er in het contract stappen voor. Maar dat moet u aan de contractpartijen vragen.”
Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kaag over het plan meer aandelen KLM te kopen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus. -
met video
Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid
Premier Mark Rutte treedt niet af, omdat hij de al jaren voortslepende problemen in Groningen wil oplossen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat hij niet meer geloofwaardig verder kan, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video
Minister Adema: ‘Zelf ook vraagtekens bij opdoeken hertenkampen’
-
-
-
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen. -
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren.