Volledig scherm
Vuurwerkresten op straat. © ANP

Toch geen meerderheid binnen VVD voor verbod op zware vuurpijlen

De VVD ziet het bij nader inzien toch niet zitten om zwaardere vuurpijlen en zogenoemde single shots – een type knalvuurwerk – te verbieden. Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius laat weten dat er binnen de fractie geen meerderheid is.

Vanmiddag leek het erop dat die meerderheid er wel was. De partij, die eerst juist terughoudend was over een verbod op consumentenvuurwerk, wilde zelfs verder gaan dan het kabinet heeft voorgesteld. Dat wil alleen een verbod op vuurwerk in categorie F3, wat neerkomt op het bannen van grote rollen knalvuurwerk en wat zeldzamer, extremer vuurwerk.

De VVD zei vanmiddag ook een verbod te willen op vuurwerk in de categorie F2: zware vuurpijlen en zogenoemde ‘single shots’. Daar blijkt binnen de fractie nu tóch geen meerderheid voor te zijn. Het gênante is echter dat de VVD samen met het CDA een meerderheid in de Tweede Kamer bereid had gevonden een uitgebreider verbod te steunen. Maar zonder de VVD lijkt die meerderheid nu weg.

Heet hangijzer

Het vuurwerkverbod was een heet hangijzer. De Nationale Politie en hulpverleners vroegen om een algeheel verbod, maar daar wilde het kabinet niet aan, juist onder druk van vooral de VVD. De vuurwerkbranche liet ook al weten dat de maatregelen die de regering nu treft, niet zullen helpen.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de jaarwisseling. 

De Gelderlander ging eind vorig jaar de straat op om te vragen of Nederlanders voor of tegen een vuurwerkverbod waren. Bekijk hieronder de video.

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.