Supermarkten mogen vanaf 2024 geen tabak meer verkopen, tankstations volgen later
De verkoop van tabak in supermarkten wordt per 2024 verboden. Dat wil de ministerraad morgen besluiten, bevestigen verschillende Haagse bronnen.
Delen per e-mail
Eerst gaat per 2023 de onlineverkoop in de ban. De maatregelen zijn een uitwerking van het nationaal preventieakkoord, waarin staat dat het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren omlaag gaat.
Verkoop van rookwaar is na 2024 alleen nog toegestaan bij tankstations en in tabaksspeciaalzaken. Uiteindelijk zullen later ook de tankstations een ban krijgen, maar dat zal niet voor 2030 zijn, aldus de ingewijden.
De wetswijziging komt er na overleg met CBL, een besloten vereniging van en voor supermarkten en foodservicebedrijven, en met de tankstations.
Preventieakkoord
Staatssecretaris Blokhuis (Preventie) heeft al aan het begin van deze kabinetsperiode de oorlog verklaard aan het roken. Niet veel later sloot hij een breed preventieakkoord waarin werd afgesproken dat in 2040 kinderen niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat er dat het aantal rokende volwassenen moet dalen naar maximaal 5 procent (nu iets minder dan een kwart).
Blokhuis houdt vooralsnog voet bij stuk: de Rijksoverheid heeft vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhoogd. Ook zijn sigaretten, shag, sigaren, e-sigaretten en aanverwante producten niet meer te zien bij de verkooppunten, zoals supermarkten. Verder krijgen de verpakkingen dezelfde donkergroen-bruine kleur. Verder werd geregeld dat alle schoolterreinen vanaf het schooljaar 2020-2021 rookvrij zijn.
Aantal verkooppunten zo snel mogelijk omlaag
De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) zijn blij met het voornemen. ,,Het aantal plekken waar tabak wordt verkocht, moet zo snel mogelijk omlaag. Op dit moment worden kinderen iedere dag geconfronteerd met het dodelijke en zwaar verslavende product, dat nog steeds verkrijgbaar is in onder andere supermarkten. Als we samen de rookvrije generatie willen bereiken, is verkoop van tabak op plekken waar kinderen komen onacceptabel.”
Uiteindelijk zal tabaksverkoop alleen nog zijn toegestaan in speciaalzaken, is de bedoeling. Fabrikant Philip Morris - bekend van merken als Marlboro, L&M en Chesterfield - wil dat rokers dan de mogelijkheid krijgen om zich goed te informeren over minder schadelijke, rookvrije alternatieven. ,,De drie miljoen rokers in Nederland hebben recht op deze informatie.” Daarnaast wijst het bedrijf op het belang van een strikte naleving van de leeftijdsgrens.
Wist je dat je dagelijks een paar sigaretten aan schadelijke stoffen binnenkrijgt, ook als je niet rookt? Dat heeft alles te maken met fijnstof in de lucht. Bekijk hieronder het college van de Universiteit van Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spanning is om te snijden, zal kabinet-Rutte III (netjes) vallen?
Het voltallige kabinet is op dit moment op het Binnenhof bijeen om de politieke consequenties te trekken naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Bewindslieden van D66 en ChristenUnie lieten bij aankomst doorschemeren dat zij er wel uit zijn. -
Kamer positief over besluit kabinet
De politieke partijen in de Tweede Kamer zijn eensgezind van mening dat het aftreden van het kabinet onvermijdelijk was. De toeslagenaffaire was te ernstig om te kunnen aanblijven. -
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.” -
ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal
Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus. -
PREMIUM
Hoe de avondklok tóch op tafel kwam: ‘De wereld ziet er nu anders uit’
Nog geen vijf dagen geleden werd er in het parlement schamper gesproken over een mogelijke avondklok, maar gisteren was het taboe opeens van tafel. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt nu opeens wel te voelen voor het instellen van de avondklok, waar het eerder niet van wilde weten. Al bepalen de partijen hun definitieve standpunt vanmiddag pas.
-
PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten
Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt.