Spoedreparatie aan de bezoekersingang van de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Spoedreparatie aan de bezoekersingang van de Tweede Kamer. © Tweede Kamer

Stuk van zonwering stort naar beneden: ingang Tweede Kamer dicht

De bezoekersingang van de Tweede Kamer is deze week afgesloten nadat een lat van de gevel stortte. Het gaat om een stuk zonwering. Uit voorzorg worden alle lamellen aan de gevel extra verstevigd.

Een beveiliger zag dinsdagavond met eigen ogen hoe een stuk van de gevel aan Lange Poten in Den Haag naar beneden stortte. ,,Gelukkig liep er op dat moment niemand onderdoor”, vertelt hij. ,,Daardoor raakte niemand gewond.”

Sinds dinsdagavond is de bezoekersingang afgezet vanwege een spoedreparatie. Die duurt in elk geval nog tot en met maandag. Alle bezoekers moeten tot die tijd gebruikmaken van de andere ingang van de Tweede Kamer aan Plein.

'Onderhoud'

Als officiële reden voor de afsluiting gaf de Tweede Kamer ‘onderhoud’ op. ,,Het is preventief onderhoud”, laat een woordvoerder van het parlement nu weten. ,,Waarschijnlijk is deze lat losgeraakt na de storm. Uit voorzorg en om herhaling te voorkomen, wordt nu alles vastgezet.” Alle lamellen zijn deze week van de gevel gehaald en opnieuw bevestigd.

In 2020 gaat het huidige gebouw van de Tweede Kamer helemaal dicht voor een grote renovatie. De nieuwbouw van de Kamer uit 1992 – waarvan ook de bezoekersingang deel uitmaakt – is hoognodig aan vervanging toe. Het complex wordt dan aangepakt op het gebied van onveilige constructies, houtrot, lekkende daken en gebrekkige technische installaties.

De bezoekersingang van de Tweede Kamer is sinds dinsdagavond afgesloten.
Volledig scherm
De bezoekersingang van de Tweede Kamer is sinds dinsdagavond afgesloten. © Peter Winterman / AD