Studenten krijgen veelal deel collegegeld terug
Het kabinet investeert 200 miljoen euro om voor studenten de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Hiermee wordt alles op alles gezet om studievertraging te voorkomen.
Door de crisis is vertraging bij studies met stages, coschappen en practica onvermijdelijk. Voor studenten in hun laatste jaar is het ook niet mogelijk hun achterstand weer in te lopen in de latere jaren van hun opleiding.
Daarom krijgen alle studenten die zich komend jaar opnieuw moeten inschrijven en afstuderen tussen september 2020 en eind januari 2021 een bedrag dat neerkomt op ongeveer drie maanden les-, cursus- en collegegeld.
Concreet gaat het voor studenten in het mbo om 150 tot 300 euro, afhankelijk van hun leerweg. Voor studenten in het hoger onderwijs is de compensatie 535 euro.
Tegemoetkoming voor studiebeurs
Alle studenten van wie in de maanden juli, augustus en september hun recht op basisbeurs of aanvullende beurs afloopt, krijgen eveneens een financiële tegemoetkoming.
Voor mbo-studenten met een basisbeurs betekent dit 800 euro; ontvangen zij ook een aanvullende beurs, dan krijgen ze 2000 euro. Voor studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs is de eenmalige ondersteuning 1500 euro.
Daarnaast investeert het kabinet 244 miljoen euro in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om achterstanden in het onderwijs opgelopen door de coronacrisis in te halen.
Hiermee kunnen aanbieders van voorschoolse educatie en scholen in de periode van de zomervakantie 2020 tot en met de zomervakantie 2021 leerlingen en studenten ondersteunen door extra programma’s aan te bieden naast de reguliere onderwijstijd. Scholen kunnen ervoor kiezen om dit uit te besteden.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
Vandaag wordt duidelijk hoe groot de overmacht van BBB in de Senaat werkelijk wordt. Na weken van rekenen en koehandel volgt aan het einde van de middag de uitslag. Hoe werken deze Eerste Kamerverkiezingen? En wat betekent een grote BBB voor het kabinet? -
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’
-
PREMIUMnieuw stelsel2
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
-
-
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMpolitiek wil actie
Royce de Vries: Filmpjes van aanslag op mijn vader vreselijk, maar nieuwe wet lost niets op
Het actief opsporen en vervolgen van verspreiders van geweldsvideo’s is niet alleen extreem moeilijk, maar ook zinloos, zeggen diverse strafrechtdeskundigen. De wet biedt vaak al voldoende handvatten om filmers strafrechtelijk aan te pakken, stelt advocaat Royce de Vries in een reactie op het plan van CDA en PvdA. ,,Zelf heb ik het als vreselijk ervaren dat de beelden na de aanslag op mijn vader zo massaal werden verspreid. Toch denk ik dat er hier geen taak ligt voor de wetgever.”