Student terug naar collegebank: mbo en hoger onderwijs weer open zonder 1,5 meterregel
Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gaan rond 1 september weer open, zonder de anderhalve meter-maatregel. Dat betekent dat alle studenten weer voornamelijk op locatie les kunnen krijgen. Er zullen wel andere beperkingen gelden, bevestigen bronnen aan deze site.
Eén van de voorwaarden die wel gelden is waarschijnlijk een maximum van 75 tot 100 studenten per collegezaal. Dat zullen demissionair premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge morgenavond om 19 uur bekendmaken in de coronapersconferentie.
Over de precieze invulling van de voorwaarden die voor de onderwijsinstellingen gaan gelden, wordt volgens ingewijden nog gesproken. Morgen hakt het kabinet in de ministerraad de definitieve knoop door. Volgens betrokkenen liggen verschillende opties op tafel, van het dragen van mondkapjes in de gangen, tot het gebruik van zelftesten. In het voortgezet onderwijs was dat overigens al het geval.
‘Hoge prioriteit’
Voor het OMT heeft het hoge prioriteit om het onderwijs weer volledig te openen, zegt kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid. ,,Het moet wel verantwoord zijn. Maar als het ook maar enigszins mogelijk is, moet het onderwijs fysiek gegeven worden, ook op het mbo, hbo en wo. We weten inmiddels hoeveel schade kinderen oplopen door de beperkende maatregelen die er eerder waren. Het OMT is zich daar zeer van bewust.’’
Over de vaccinatiecijfers is Illy positief. ,,We zijn een hoge vaccinatiegraad aan het bereiken, waardoor het risico op ziekenhuis- en ic-opnames relatief gering is. Jongeren lopen nog wat achter, omdat zij pas sinds kort worden gevaccineerd. Maar we hebben goede hoop dat ook onder jongeren de vaccinatiegraad snel omhoog gaat.’’
Verzet
De afgelopen maanden moesten de onderwijsinstellingen in het mbo en hoger onderwijs voor komend studiejaar, tot hun grote frustratie, steeds werken met twee scenario’s. In het eerste scenario hoefde er niet langer anderhalve meter afstand te worden gehouden, in het tweede juist wel. Een goede voorbereiding op het nieuwe collegejaar verliep daardoor moeizaam, omdat afstand houden nou eenmaal meer online onderwijs en andere roosters vergt.
Onderwijsbestuurders verzetten zich de afgelopen tijd dan ook flink tegen behoud van de anderhalve meter op hun instelling. Volgens VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg hield het kabinet te lang allerlei slagen om de arm en proefde hij te weinig begrip voor wat de coronamaatregelen voor studenten hebben betekend. ,,Dan besef je ook niet hoe heftig het is geweest voor jongeren. Ik heb er geen woorden voor", zei hij voordat de maatregelen donderdagmiddag uitlekten.
Nu meldt Duisenberg via Twitter: ,,Dit ziet er goed uit. Goed nieuws voor onze studenten en docenten. Enorme opluchting voor iedereen als dit bij de persconferentie waar blijkt te zijn.” Studentenvakbond LSVb is ‘opgelucht en blij’ dat universiteiten en hogescholen aan de start van het nieuwe collegejaar weer open mogen zonder dat er anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden. Veel organisaties laten weten te wachten met hun officiële reactie tot het kabinet zich heeft uitgesproken.
Het kabinet hakt morgen tijdens een vergadering definitief de knoop door, maar voor het onderwijs staan alle seinen op groen. De vraag blijft of ook de nachthoreca en evenementen meer ruimte krijgen. Een betrokkene taxeert dat deze sectoren nog even geduld moeten hebben. Vooral voor discotheken en clubs zal als voorwaarde gelden dat er getest moet worden voor toegang. Dit ligt echter stil.
Formule 1 Zandvoort
Wel lijkt de Dutch Grand Prix van Zandvoort door te kunnen gaan met publiek. De Formule 1-wedstrijd staat gepland van 3 tot en met 5 september. Omdat de tribunes in de buitenlucht zijn en er vaste zitplaatsen zijn, zou het gevaar op besmettingen minder groot zijn. Wel komen er eisen aan toegang, zoals bijvoorbeeld een vaccinatie- of testbewijs. Ook mogen de tribunes slechts ten dele worden gevuld, zoals in het betaald voetbal ook al het geval is.
Viroloog Ab Osterhaus waarschuwde in Op1 dat het nog te vroeg is om het hoger onderwijs volledig te openen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
Met video
‘Hork’ Wiersma kan blijven, maar staat wel op scherp
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) biechtte eerder al op dat hij ‘te fel’ was tegen ambtenaren op zijn ministerie. Nu geeft hij toe dat hij ‘een hork’ was in zijn tijd als Kamerlid. Wiersma hoeft niet te vrezen voor z’n baan, maar staat wel op scherp. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUMReconstructie
Gefrituurde avocado, bijna-breuk en Rutte in oude Saab: zo verliep marathonsessie over landbouwakkoord
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
Een relletje rond een gouden bikini zal Mirjam Bikker wel altijd achtervolgen. Maar de nieuwe leider van de ChristenUnie zit vooral in de politiek om het leven van daklozen, sekswerkers en asielzoekers te verbeteren. En dus wordt het tijd dat de VVD de afspraken uit het regeerakkoord nakomt.