Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken. © Sem van der Wal

Stikstofcrisis: coalitie oneens met Formule 1-uitspraak minister Bruins

De problemen die zijn ontstaan door de stikstofuitspraak van de Raad van State zaait verdeeldheid binnen de coalitie. Vooral het feit dat sommige partijen vooruitlopen op keuzes die het kabinet moet maken, wekt irritatie.

VVD-minister Bruno Bruins zei gisteren dat het kabinet ‘er alles aan gaat doen’ om Formule 1 in Zandvoort te redden, ondanks de stikstofproblemen. Eerder was het D66 die de verhoudingen op scherp zette, door voor te stellen de veestapel te halveren.

Het stikstofprobleem lijkt de tegenstellingen tussen de partijen uit te vergroten. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers hekelt het feit dat zijn collega’s zich lijken ‘in te graven’. Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, zegt zich te ‘ergeren’ aan iedereen die ‘iedere keer alleen zijn eigen hobby’s’ verdedigt. Dat minister (en partijgenoot) Bruins zich uitsprak over de Formule 1 is logisch, aldus Dijkhoff: ,,Hij is daar als minister verantwoordelijk voor.’’

Geen prioriteit

,,Maar ik verbaas me zo over dat ingraven’’, aldus Segers. Dat het kabinet voor de Formule 1 op de bres moet springen, is hij niet met Bruins eens. ,,Dat staat niet bovenaan mijn wensenlijst.’’

,,Het is wel heel ingewikkeld’’, zegt Segers op de vraag of de coalitie deze crisis wel gaat overleven. ,,Maar tot nu toe zijn we overal uitgekomen.’’ Ook volgens Dijkhoff gaat dat niet zonder ergernis, ,,maar ik heb nog nooit een groot dossier gehad waar we uit zijn gekomen zonder ergernissen.’’ CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil niet reageren op de plannen van andere coalitiepartijen.

Meer weten over de problematiek omtrent stikstof? Bekijk dan hieronder het college van de Universiteit van Nederland.