Staatssecretaris Harbers treedt waarschijnlijk af om rel ‘verdoezelde’ asielcijfers

videoHet lijkt erop dat staatssecretaris Mark Harbers gaat opstappen vanwege de rel rond cijfers over criminele asielzoekers. Tijdens een ingelaste persconferentie zegt de VVD-bewindsman dat er een verkeerde afweging is gemaakt. Hij wil - liefst vandaag nog - verantwoording afleggen in de Tweede Kamer, en gaat er vanuit dat dat zijn ‘laatste Kamerdebat’ zal zijn. 

Harbers gaf vorige week cijfers vrij van incidenten waarbij asielzoekers betrokken waren. Probleem was echter dat Harbers zeer ernstige incidenten zoals (pogingen) moord en doodslag, mishandelingen en zedendelicten bleek te hebben ondergebracht onder het kopje ‘overige’. Hierdoor was het niet lezen in het overzicht dat het om deze vormen van criminaliteit ging. Het gaat in ieder geval om 79 zedenmisdrijven, 51 zware mishandelingen en 31 verdenkingen van (poging) moord en doodslag.

Harbers liet al snel weten dat de fouten niet bewust waren gemaakt, maar in de Tweede Kamer werd wel degelijk gezegd dat het er alle schijn van had dat zaken waren ‘verdoezeld'. 

Verantwoordelijkheid

Zojuist liet Harbers weten dat hij gisteravond heeft gehoord dat de fout toch al eerder, ruim voor het vrijgeven van de cijfers, door ambtenaren was gesignaleerd en onderling was besproken. Omdat de fout onder zijn verantwoordelijkheid is gemaakt, pakt Harbers het zwaar op. ‘De verkeerde afweging weegt politiek zwaar, zeker ook in het licht van het belang dat uw Kamer terecht aan dit onderwerp hecht’, aldus Harbers in een brief aan de Kamer. 

Hij wil daarom vandaag nog in de debat, waarbij de PVV in ieder geval om zijn aftreden zal vragen. Harbers houdt er rekening mee dat meer partijen hier dus in mee zullen gaan. 

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de situatie ‘heel pijnlijk'. ,,Hij heeft geen persoonlijke fout gemaakt. Hij moet niet weg van mij, hij heeft zelf de conclusie getrokken dat dit zijn laatste debat zal zijn.’’ Volgens Dijkhoff heeft Harbers ‘het niet zelf onder het tapijt geveegd’, maar ‘is het daar wel terecht gekomen’. 

Aftreden

Harbers zou de vierde VVD’er zijn die de afgelopen jaren is gesneuveld op het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat in 2010 juist op aandringen van de VVD werd opgetuigd. De ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven gingen hem voor.

De 50-jarige Harbers werkt al jaren aan het Binnenhof. De econoom was jarenlang de rechterhand van VVD-minister Gerrit Zalm en kwam in 2009 in de Kamer. Daar maakte hij vooral naam als financieel specialist.

Bij het aantreden van het derde kabinet-Rutte in 2017 kreeg Harbers de beruchte portefeuille Asielzaken. De klus werd nog bemoeilijkt door de grote onenigheid tussen de vier regeringspartijen over bijvoorbeeld het kinderpardon. Harbers moest in januari onder druk van de drie coalitiepartners slikken dat honderden kinderen die Nederland eigenlijk hadden moeten verlaten, toch mochten blijven.

Staatssecretaris Mark Harbers
Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers © ANP