Volledig scherm
Alleen kinderen die zijn ingeënt zouden moeten worden toegelaten op het kinderdagverblijf, vindt de SP. © ANP

SP: Alleen kinderopvang voor gevaccineerde kinderen

Ouders die hun kinderen naar de crèche willen brengen, moeten hun kroost verplicht vaccineren. Dat voorstel doet oppositiepartij de SP morgenmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het aantal niet-ingeënte kinderen stijgt al enkele jaren achtereen. Daardoor neemt de kans toe op een uitbraak van infectieziekten, zoals onlangs met de mazelen op een Haags kinderdagverblijf. Zeker baby’s lopen het risico aan zo’n ziekte te overlijden als ze met niet-gevaccineerde kinderen in contact komen.

Kabinet en Tweede Kamer breken zich al enige tijd het hoofd hoe die trend kan worden gekeerd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kinderopvangorganisaties de wettelijke mogelijkheid geven om niet-gevaccineerde kinderen te weren (iets wat sommigen overigens nu al doen). Maar volgens de SP moet die keuze niet worden overgelaten aan de kinderopvang zelf.

SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt dat een kinderdagverblijf altijd veilig moet zijn. ,,Het gaat niet om keuzevrijheid maar om de bescherming van álle kinderen in de kinderopvang. Een uitbraak in een centrum waar geen vaccinatieplicht geldt, kan desastreus uitpakken.’’

Het voorstel lijkt niet te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook is er geen politiek draagvlak voor een algehele vaccinatieplicht van kinderen. Wel heeft het kabinet aangekondigd die mogelijkheid te willen onderzoeken.

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.