Volledig scherm
© videostill

'Slob wil inkomsten Ster inzetten voor Songfestival'

UpdateHet kabinet besluit mogelijk om meevallende Ster-inkomsten te gebruiken voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Daarmee zou de 12,4 miljoen euro die de publieke omroep aan rijksbijdrage vraagt kunnen worden gedekt, zeggen ingewijden, zónder dat daarvoor belastinggeld nodig is.

De publieke omroep maakte deze week bekend dat zij 12,4 miljoen euro aan verantwoordelijk minister Arie Slob (Media) vraagt. De regeringspartijen zien het niet zitten om de portemonnee te trekken en belastinggeld in het Songfestival te steken. Daarom wordt er nu een creatieve oplossing gezocht in de Ster-inkomsten.

Reclame

Het geld dat de Ster-reclame oplevert, daalt al jaren. Maar af en toe is er een meevaller. Volgens bronnen is dat nu het geval en is die meevaller groot genoeg om de 12,4 miljoen euro te dekken. ,,Het is één van de dingen waar we serieus naar kijken.”

Een formeel besluit wordt volgende week verwacht. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er nog gestudeerd wordt op het verzoek van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). 

Meer afdragen

De Ster laat weten dat het momenteel niet iets is waar ze mee bezig zijn. ,,Maar het klopt dat we meer gaan afdragen dan het net ministerie heeft begroot.’’ Dat geld vloeit normaal gesproken terug naar de reserves van de NPO. Daarvoor moeten ook andere evenementen en tegenvallers worden betaald.

Geraamd is dat het songfestivalspektakel, dat in mei plaatsvindt in Ahoy, 26,5 miljoen gaat kosten. Daarvan neemt de European Broadcasting Union - de drijvende kracht achter het internationale liedjesfestijn - 9,6 miljoen voor haar rekening. De NPO draagt 2,5 miljoen euro bij, AVROTROS 2 miljoen.