‘Seinen op groen’ voor versoepelingen: terrassen open, avondklok weg
VideoOp 28 april worden de strengste coronamaatregelen versoepeld, melden Haagse bronnen. De seinen staan ‘op groen’ voor de eerste openingsfase, al zullen terrassen maar beperkt open kunnen. Morgen is er weer een persconferentie.
De versoepelingen zijn niet zonder voorwaarden. De optie om maximaal twee personen buiten het eigen huishouden per tafel toe te staan ligt nadrukkelijk voor, ook is een van de scenario's dat de terrassen om zes uur ‘s avonds dicht moeten, bevestigt een ingewijde. ,,Maar het besluit daarover moet nog genomen worden.” Dat tijdstip kan nog wijzigen, ook kan besloten worden om de alcoholverkoop na een bepaald tijdstip te verbieden.
Morgen worden de puntjes op de i gezet.
Koninklijke Horeca Nederland laat alvast weten dat allerlei restricties verkeerd vallen bij de ondernemers. Zo willen de ondernemers niets weten van een eindtijd of een maximumaantal mensen per terras of tafel.
,,We pleiten er daarom voor alle restricties op de terrassen – inclusief de geopperde sluitingstijd van 18:00 uur - los te laten", reageert voorzitter Robèr Willemsen. Volgens hem zorgt dat voor extra druk op handhaving na sluitingstijd, met alle gevolgen van dien. ,,Bovendien is voor ondernemers juist de avond de grootste bron van inkomsten. Het is niet meer uit te leggen als gasten zich vervolgens na 18:00 uur verplaatsen naar parken, pleinen en straten met drank en eten uit de supermarkt, terwijl de horeca haar deuren weer moet sluiten.”
De vorige week gepresenteerde openingsstrategie van het kabinet voorziet op 28 april de beëindiging van de avondklok (en verruiming van de thuisbezoekregels), ook kunnen terrassen dus worden heropend en winkels krijgen ruimere mogelijkheden. Die zouden dan één klant per 25 vierkante meter kunnen ontvangen.
De tekst gaat verder onder de foto.
Hoewel de besmettingscijfers nog relatief hoog zijn, kreeg het kabinet gisteren in het Catshuis ‘lichtpuntjes’ voorgespiegeld, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) vanmiddag. ,,In de ziekenhuizen is het nog vol en razend druk, maar we zien wel een afname in het dagelijks aantal mensen dat in het ziekenhuis terecht komt.” Vandaag turft het RIVM ruim 7.000 nieuwe infecties, iets lager dan het weekgemiddelde, in de ziekenhuizen liggen nu 2.544 coronapatiënten, 66 meer dan zondag. Daarvan liggen er 813 op de IC (5 meer dan gisteren).
,,We hebben een afbuiging van het aantal nieuwe opnames per dag”, zei beddencoördinator Ernst Kuipers (Erasmus MC, LNAZ) vanmiddag. ,,Het lijkt er sterk op dat we over de piek heen zijn wat betreft het aantal nieuwe opnames. Eerst zie je een daling van de instroom, daarna van de totale bezetting. In deze fase komt het moment om na te denken hoe je voorzichtig stapsgewijs bepaalde maatregelen kunt versoepelen.”
Prognoses
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wilde niet vooruitlopen op de persconferentie van morgen: ,,Vorige week was het te vroeg om die stap te zetten, maar we kijken week tot week. Aan de ene kant zijn we aan de zorg verplicht om geen domme dingen te doen in het zicht van de haven, aan de andere kant moeten we de ruimte die er is daadwerkelijk te benutten. Je moet de cijfers over afgelopen week bekijken in combinatie met de prognoses voor de komende week, die hebben we pas afgelopen zondag gekregen. Op basis daarvan komen we tot een oordeel.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA): ,,Ik wil niet zeggen dat we het licht hebben gezien, maar we gingen wel met een goed gemoed naar buiten bij het Catshuis.” Haagse bronnen zeggen daarom dat er ‘groen licht’ gloort. Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven morgen een persconferentie.
Ook binnen het OMT klinken optimistische teksten, al zijn de experts voorzichtiger over het moment waarop alles mogelijk wordt: ,,De afvlakking, het plateau, is te zien. Je kan altijd langer wachten om zeker te zijn, maar dat is aan de politiek.” Een andere ingewijde zegt: ,,De modellen gaan de goede kant op. Je kan alleen twijfelen of 28 april al het moment is, of dat een week later toch beter is.”
Betrokkenen gaan er vanuit dat de terugslag minder heftig wordt als de aantallen infecties en ziekenhuisopnames toch weer oplopen na versoepelingen. Met honderdduizenden vaccinaties per week, steeds meer mensen die het virus hebben gehad en een seizoenseffect zal een ‘vierde golf’ lager uitvallen dan de eerdere drie hausses, verwachten kenners.
De afvlakking, het plateau, is te zien. Je kan altijd langer wachten om zeker te zijn, maar dat is aan de politiek
Streep
Vorige week lanceerden Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een ‘openingsplan’, waarbij Nederland via zes stappen met versoepelingen tot een ‘normale zomer’ moet komen. Stap één daarbij vormen de versoepelingen van 28 april. Als daar morgen alsnog een streep door moet, zou dat tot grote teleurstelling leiden.
Bekijk al onze coronavideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
ABN Amro diep door het stof vanwege witwassen
,,Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen.’’ Robert Swaak, de topman van ABN Amro ging diep door het stof vanwege het falende beleid van de bank om witwassen tegen te gaan. -
Video
Doodzieke Navalny van gevangenis naar ziekenhuis verplaatst
De doodzieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt verplaatst naar een ziekenhuis voor veroordeelden. Dat maakten de Russische gevangenisautoriteiten vandaag bekend. De 44-jarige Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking, en staat volgens zijn artsen op de rand van de dood.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM'bedeltour'
Kaag en Rutte zien nog weinig enthousiasme bij de oppositie, al zet JA21 de deur wel op een kier
Premier Rutte en minister Kaag treffen nog weinig enthousiasme op hun ‘bedeltour’ bij oppositiepartijen om steun te vergaren voor aanpassingen in de kabinetsfinanciën. Hoewel: JA21 laat een deurtje open. En de vraag is tegelijk: is er eigenlijk wel haast? -
Met video
Affaire-Van Drimmelen ettert door: ‘Als honderden leden zó boos zijn, doe je iets verkeerd’
Met een uitgebreide persconferentie hoopte D66 donderdag de affaire-Van Drimmelen achter zich te laten. Maar de afhandeling van de zaak zal Sigrid Kaag nog lang achtervolgen.