Segers na uitsluiten Rutte: Kritiek daarop moet ik me aantrekken
Gert-Jan Segers steekt vandaag de hand in eigen boezem: de ChristenUnie-leider vindt dat hij zich de kritiek op zijn uitsluiting van VVD-leider Mark Rutte ‘moet aantrekken’. In een speech op een congres van zijn partij herhaalde Segers zijn uitsluiting niet, maar handhaaft zijn pleidooi dat er ‘echt een omslag moet komen’.
Na het veelbesproken debat over de uitgelekte verkenningsverslagen (‘Pieter Omtzigt: functie elders’) zei Segers dat zijn partij niet meer zou toetreden tot een volgend kabinet onder leiding van VVD’er Mark Rutte.
De achterban van Segers week uiteen: volgens een peiling van het Nederlands Dagblad steunde slechts 53 procent van de aanhang dat besluit.
Segers zegt oog te hebben voor die kritiek: ,,De perceptie was dat ik in mijn kritiek op de politieke cultuur in Den Haag te veel de man heb gespeeld en te weinig de bal. Te veel Rutte, te weinig ons allemaal. En als dat de perceptie van veel mensen is, dan moet ik me dat aantrekken. Als je kritiek krijgt, moet je dat nooit te snel van je af laten glijden. Als iemand je een spiegel voorhoudt, moet je er altijd even goed in kijken.”
Segers zegt verder: ,,Ik wil niet genadeloos zijn voor personen. Maar ik wil wel hard zijn over een ongezonde politieke cultuur en voor een genadeloze overheid. Daar moet echt een omslag in komen.”
De partijleider erkent dat hij de afgelopen jaren in de coalitie met VVD, CDA en D66 deel was van het verbond dat met tal van overlegjes het beleid zo plooide dat de rol van de oppositie en Tweede Kamer klein was. Vaak werd beleid tussen de partijleiders op maandagochtend bepaalt, op vrijdag ‘afgestempeld’ in de ministerraad en tijdens debatten in de Tweede Kamer krampachtig overeind gehouden.
Cultuur
Veelzeggend was de afschaffing van de dividendbelasting die Segers karakteriseerde als ‘een meloen’ die hij moest ‘doorslikken’. ,,De politieke cultuur staat niet los van Mark Rutte, zeker niet. Maar die oude cultuur staat of valt niet met één man. Ook wijzelf maken er deel vanuit.”
Hij noemt het ‘een politieke cultuur waarin kritiek en een open debat een hinderlijke onderbreking lijken van het managen van het land’. ,,Een cultuur waarin Kamerleden die zich het lot aantrekken van 30.000 gezinnen het sterke gevoel hebben dat ze worden tegengewerkt. Een cultuur waarin alles erop gericht is om politiek gedoe te voorkomen. Een cultuur waarin macht vaker de doorslag geeft dan de menselijkheid.”
Volgens Segers hinkte hij over Rutte op twee gedachten. Dat Rutte tóch degene bleek te zijn die over CDA’er Pieter Omtzigt had gesproken in de verkenning, schaadde het vertrouwen. Het directe ontslag van Rutte ging hem te ver. Hij noemt het ‘onverantwoord om midden in een Coronacrisis de minister-president per direct weg te sturen’. ,,Tegelijk wilden wij na die nacht niet door met business as usual. Wij wilden niet de suggestie wekken dat de vier partijen van de oude coalitie, die als enigen níet voor de motie van wantrouwen stemden, dan ook maar de nieuwe coalitie moesten vormen.”
Bekijk hieronder onze video’s over de formatie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
PREMIUMBeveiliging
Binnenhof was ‘een beetje lacherig over beveiliging’: na moord op Fortuyn veranderde dat
Het oude gebouw van de Tweede Kamer wordt na de renovatie nog strenger bewaakt dan voorheen. Sinds de bestorming van het Binnenhof na de moord op Pim Fortuyn, twintig jaar geleden, werd het Kamergebouw steeds minder toegankelijk. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
met video
Gündogan bij terugkeer in Kamer: ‘Ik ben beticht van zedenmisdrijf, ben door hel gegaan’
Ze is ‘gebutst en geblesseerd’, maar Nilüfer Gündogan wil ‘haar best gaan doen’ als zelfstandig Kamerlid. Dat heeft Gündogan, voorheen Kamerlid van Volt, zojuist gezegd. Ze keert vandaag als zelfstandig parlementariër terug nadat ze door Volt uit de fractie werd gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.
-
SGP en ChristenUnie boos: Europarlement wil volgende EU-verkiezingen op Hemelvaartsdag
SGP en ChristenUnie zitten hoog in de gordijnen over plannen om de Europese verkiezingen voortaan altijd op 9 mei te houden – ook als dat een zondag is of, zoals al bij de volgende verkiezingen in 2024, Hemelvaartsdag. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.