Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart.
Dat is een op de zes scholen in Nederland. Van de 1302 basis- en middelbare scholen die een aanvraag hebben ingediend, krijgen nu al 400 scholen eten op school, zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, dat samen met het Rode Kruis de hulp organiseert. ,,Dat zijn zo’n 80.000 kinderen die we nu al kunnen helpen.”
De verwachting is dat er met de schoolmaaltijden zo’n 300.000 leerlingen geholpen kunnen worden. “Je ziet, de nood is er", zegt Spekman. ,,Ik hoorde op een school in Amsterdam dat kinderen in de kleutergroep daar nog moesten leren om vast voedsel te eten. Die leven dus op melk, pap, de speen, omdat er geen geld is voor ander eten.”
De meeste scholen die om hulp vragen, staan in Zuid- (387) en Noord-Holland (238). In die provincies staan ook de meeste scholen, waar minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Dat is een voorwaarde voor de gratis schoolmaaltijden, die ervoor moeten zorgen dat kinderen uit arme gezinnen toch minimaal één voedzame maaltijd per dag krijgen.
Boterhammen smeren
Scholen mogen beslissen of ze zelf boterhammen smeren, bij lokale ondernemers maaltijden en fruit inkopen of een waardebon voor boodschappen uitdelen. Voor de maaltijden die op school verzorgd worden, krijgen scholen 9 euro per leerling per week vergoed. Als zij ervoor kiezen een waardebon voor de supermarkt te geven aan gezinnen die dat nodig hebben, dan staat daar een tegoed op van 11 euro per leerling per week.
Het Rode Kruis is verbaasd over de snelheid waarmee de aanmeldingen binnenkomen. ,,Onze inschatting was wel dat er veel animo zou zijn’’, zegt plaatsvervangend directeur Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Het probleem is groot, zegt ze. In Nederland zijn ongeveer 400.000 mensen die een vorm van honger kennen, bijvoorbeeld omdat ze uit geldgebrek een maaltijd overslaan. ,,Maar het tempo heeft ons wel verbaasd. Dan gaat het ook hard met het budget.’’
Eind maart kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat er dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar is voor de schoolmaaltijden waarvoor basisscholen en middelbare scholen zich kunnen aanmelden. De pot met geld is ‘voor nu genoeg’, zegt Van den Berg. Ook voor scholen die zich nog gaan melden op schoolmaaltijden.nl. Of er ook geld komt om de maaltijden in 2024 te betalen, is nog niet bekend.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Kabinet schiet arme leerlingen te hulp: maaltijd op school of boodschappenkaart van 11 euro
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMnieuw stelsel4
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
Wat er precies gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel is voor veel mensen onduidelijk en zorgt bij sommigen voor stress en slapeloze nachten. ‘Blijft mijn pensioen even hoog?’ In een Q&A met deze site geeft pensioenminister Carola Schouten concrete antwoorden op jullie vragen: ‘Er wordt niet gegokt met je pensioengeld.’ -
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren.
-
Opvanggemeente mag geen alleenstaande asielzoeker weigeren, Van der Burg is klaar met eisenlijstjes
-
-
-
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageergerda Godrie-van Gils