Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
VIDEOHet kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie.
Delen per e-mail
Eerder vandaag werd al een en ander duidelijk. De avondklok blijft tot 15 maart van kracht. Mbo’s en middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer deels open. Winkels mogen vanaf 3 maart weer open op afspraak. Alle mensen met een contactberoep mogen vanaf 3 maart weer aan de slag, behalve de sekswerkers. En sporten in groepen buiten wordt toegestaan voor iedereen tot 27 jaar, nu is de grens nog op 17 jaar gesteld.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
‘Het knelt’
Rutte sprak van een ‘bizarre periode die nog niet voorbij is’. ,,We zijn op weg naar betere tijden. Naar het stapsgewijs openen van de samenleving. Maar nu zitten we nog in een ongelofelijk lastige fase. Met hoge druk op de zorg, opmars van de Britse variant en een derde golf die volgens deskundigen onvermijdelijk is.”
Maar volgens Rutte is er een ‘andere realiteit die onze aandacht vraagt’. ,,We zijn het aardig zat aan het worden. Hoe dringend de maatregelen ook nodig zijn, het telt op. We proberen de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te houden, maar toch, het schuurt en het knel het piept en het kraakt. Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn. Daarom moeten we een klein beetje risico nemen. Al lijken dit kleine stappen, het is ongelofelijk spannend.”
Hij liet doorschemeren dat als het kabinet niet versoepelt, het vreest dat Nederlanders juist steeds meer regels aan de laars gaan lappen.
Minister Hugo de Jonge (Zorg) erkende dat er nu wordt versoepeld, terwijl de voorwaarden nog niet gunstig genoeg zijn, als je de ziekenhuisopnames en bezetting op de ic’s beschouwd. ,,Maar we willen kijken wat er, al zijn het kleine stapjes, wél kan.”
Afspraak
Rutte waarschuwde wel: ,,Als de besmettingscijfers straks toch weer door het dak gaat, moeten we ingrijpen. Daarom wil ik vandaag met elke Nederlander de afspraak maken dat de risico's die we nu nemen, betekenen dat we allemaal, u en ik, zich nog beter aan de regels gaan houden. Ons gedrag doet er toe.”
Rutte zei dat hij de huidige versoepelingen ‘alleen aandurft’ mét de avondklok en het advies maar één gast per dag te ontvangen thuis. ,,We moeten afwegingen maken. Het belang voor het versoepelen voor jongeren is daar een voorbeeld van. Dit is verantwoord voor jongeren en docenten.”
Het kabinet heeft steeds gesteld dat het een duidelijke volgorde zou hanteren bij het loslaten van maatregelen. Die was avondklok weg, scholen open, dan de rest. Het heropenen van hogescholen en universiteiten zou echter meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen. Uit Duits onderzoek bleek eerder deze maand dat de kans op besmettingen bij kappers relatief laag is.
Keuzes
Rutte zei voor de scholen en sporten onder jongeren te hebben ‘gekozen’ om hen uit hun isolement te halen. De kappers en andere contactberoepen zijn gekozen ‘omdat mensen niet iedere dag naar de kapper gaan’. ,,En dat doen ze ook meestal niet ver van huis, dus de reisbewegingen zijn beperkt.”
De avondklok draagt volgens de premier voor zo’n tien procent mee aan het drukken van de besmettingen. Dat er nu andere maatregelen wél versoepeld worden, terwijl de avondklok blijft is volgens hem te verdedigen. ,,Die draagt meer bij aan het drukken van besmettingen, dan andere maatregelen aan toename tot gevolg hebben.”
Minister De Jonge zei dat er nog veel onzekerheid is en blijft, ook ‘de komende maanden’. ,,We willen allemaal een datum op de agenda met: einde crisis. Maar die datum is er niet. Het eerlijke verhaal is: het duurt nog even.”
De Jonge zegt zich voort te bereiden op het scenario dat er, ‘net als de griepprik’, jaarlijks opnieuw gevaccineerd moet worden. Hij stelde ook dat het er op lijkt dat de zomer ‘ook echt een mooie wordt’. ,,Als voldoende mensen zijn gevaccineerd.”
De versoepelingen op rij:
-Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo's weer deels open. Leerlingen gaan minstens één dag per week naar school, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden.
-Kappers en meer contactberoepen, onduidelijk is nog welke, mogen weer starten op 3 maart.
-De avondklok wordt tot 15 maart verlengd.
-Buiten sporten in groepen wordt voor jongeren en jongvolwassenen toegestaan, nu geldt dat alleen tot 17 jaar.
-Winkels mogen vanaf 3 maart op afspraak open. De afspraak moet dan minstens 4 uur van tevoren worden gemaakt. Per etage mogen dan 2 klanten aanwezig zijn.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link.
Bekijk hieronder onze video's over de politiek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Rutte: Als ik vertrek uit politiek, ga ik onderwijs in
Mark Rutte gaat, als zijn partij ‘wordt afgestraft’ bij de verkiezingen, het onderwijs in als leraar. ,,Ik geef al een paar uur in de week les, dat lijkt me leuk.” -
podcast
Alle ballen op Rutte, feestjes in het park, biertjes op het terras en een mat debat
In de eerste grote debatten richtten alle lijsttrekkers de pijlen op VVD-leider Mark Rutte. In de strijd richting de verkiezingen zullen ze zijn macht in de peilingen moeten zien te breken. Ondertussen gaat het werk als demissionair premier door: de horeca dreigt tegen de voorschriften in terrassen te heropenen. -
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers. -
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen. -
PREMIUMRTL-debat
Alles is familie: in campagnetijd zetten lijsttrekkers familieleden maar wat graag in
Politici schuiven hun familie deze campagne nadrukkelijk naar voren. Sigrid Kaag en haar vier kinderen, Jesse Klaver en zijn broers en zussen, ‘gezinsman’ Wopke Hoekstra en ‘zijn’ Liselot.
-
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
Maarten van Rossem heeft behoorlijk spijt dat hij lijstduwer is geweest van de Partij van de Arbeid. Sterker nog hij stemt inmiddels niet meer op die partij. Dat onthulde hij gisteravond aan Özcan Akyol in het Radio 1-programma Onze man in Deventer. ,,Afgezien van lijstduwer heb ik geen enkele rol vervuld, want ik had al vrij snel het idee dit gaat totaal de verkeerde kant op.” -
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken.
0 reacties