Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP/Bart Maat

Rutte over ‘afschuwelijke moord’ op advocaat: Het woord regeert, niet het geweld

Premier Mark Rutte noemt de moord op advocaat Derk Wiersum ‘een aanslag op de rechtsstaat’. Hij stond aan het begin van zijn inbreng bij de Algemene Politieke Beschouwingen stil bij de moord op de advocaat, gisteren in Amsterdam.

Rutte noemde het contrast groot tussen ‘de prachtige Prinsjesdag’ van dinsdag en ‘het schokkende nieuws’ van gisterochtend. ,,Een afschuwelijke moord, een aanslag op de rechtsstaat, in de straten van Amsterdam. Je verstand staat erbij stil. De moord op advocaat Derk Wiersum heeft ons allemaal diep geraakt.”

Volgens Rutte moeten advocaten, officieren van justitie en rechters hun werk kunnen doen. ,,Dat is de norm en dat moet de norm blijven. Dat is niet onderhandelbaar.” Dat rechtssysteem moet, in ‘een samenleving waar het woord en niet het geweld regeert’, nu het werk doen, aldus Rutte.

Democratisch hart

,,Ik hecht eraan om op dit democratisch hart van de rechtsstaat de nabestaanden van Derk Wiersum sterkte toe te wensen. Als onze ergste vermoedens worden bevestigd is er opnieuw een grens overschreden door de georganiseerde misdaad en daar moeten we ons met alle kracht tegen verzetten.”

Daarop kreeg Rutte een grote hoeveelheid interrupties uit de Kamer. PVV-leider Geert Wilders vroeg zich af of de premier nog wel het gezag is in Nederland. ,,Volgens Wilders heeft Nederland te maken met een ‘Marokkanenprobleem’. ,,Dat geldt niet voor alle Marokkanen, maar wel voor veel.” Rutte ontkende dat. ,,Iedere Marokkaan in Nederland die hier zijn toekomst op wil bouwen binnen de grenzen van de rechtsstaat, die steunen wij. We lopen er niet voor weg dat ze bovenin de lijstjes van criminaliteit staan, maar we hebben hier geen Marokkanenprobleem.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil weten of ondermijning en drugscriminaliteit Amsterdam niet boven de pet groeit, en of we het niet nationaal zouden moeten aanpakken. ,,Dit is geen Amsterdam-only probleem”, beaamde Rutte. ,,Drugscriminaliteit is een probleem in Brabant, in Gelderland. Voor alle mensen die een pilletje in het weekend nemen – heel veel mag in dit land – blijf je realiseren dat je bijdraagt aan een keten die ondermijning in stand houdt. Dat kun je niet alleen aan Amsterdam overlaten, dat doen we ook niet.”