Rutte: Notulen ministerraad worden openbaar
VIDEOHet kabinet maakt notulen van de ministerraad openbaar waarin is gesproken over de toeslagenaffaire. Dat is bijzonder, omdat die normaal gesproken twintig jaar geheim blijven.
,,Het is een uitzonderlijk besluit’’, zei demissionair premier Mark Rutte vanmiddag na beraad met de rest van het kabinet. Maar volgens hem is het nodig om het nu ‘toch te doen’. ,,Er is een indruk ontstaan alsof het kabinet allerlei dingen heeft achtergehouden om politieke redenen. Maar dat is uit zorgvuldigheid gedaan en niet om dingen toe te dekken.’’
Komende maandag aan het einde van de middag komt het kabinet nog eens bijeen, waarna de notulen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Volgens Rutte kan dan iedereen zien dat er ‘niets onoorbaars is gebeurd’.
Het gaat om de notulen die het kabinet eerder al ter inzage gaf aan de parlementaire ondervragingscommissie (POK) die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. Daarbij werden duizenden ouders ten onrechte beschuldigd door de Belastingdienst dat ze hadden gefraudeerd met de kinderopvangtoeslag. Sommigen moesten ten onrechte tienduizenden euro’s terugbetalen en werden geruïneerd.
Ophef
Eerder deze week ontstond ophef in de Tweede Kamer na een publicatie van RTL Nieuws dat er tijdens een ministerraad in november 2019 zou zijn afgesproken om informatie achter te houden voor de Tweede Kamer. De suggestie die werd gedaan, was dat het kabinet bang was voor negatieve publiciteit. Het onderzoek van de POK ging over de periode tot en met 14 november 2019. Maar de commissie kreeg ook de ministerraadsnotulen van de weken daarna onder ogen.
Er loopt al langer een conflict tussen Tweede Kamer en kabinet over welke documenten er allemaal moeten worden verstrekt. Tot voor kort was het kabinet daar terughoudend in, zeker als het ging om stukken van ambtenaren. Dit uit angst dat als alles openbaar zou worden, ambtenaren niet meer vrijuit hun werk kunnen doen.
Lekken
Hoewel het populair is te zeggen dat alles in Den Haag ‘toch wel uitlekt’ geldt dat zeker niet voor de notulen van de ministerraad. Die hebben de status ‘zeer geheim’ en worden twintig jaar achter slot en grendel bewaard. Voortijdige schending van de geheimhouding is een ambtsmisdrijf en kan worden bestraft met maximaal één jaar cel of een boete van ten hoogste 21.750 euro.
Dat betekent niet dat er nooit passages op straat zijn beland. In 2009 lekten notulen uit van een discussie in de ministerraad over de uitdieping van de Westerschelde. Daaruit bleek dat toenmalig PvdA-minister van Financiën Wouter Bos zich grote zorgen maakte over de kosten van de wens om de Hedwigepolder toch niet onder water te laten lopen (wat later alsnog gebeurde). Premier Jan Peter Balkenende - die als Zeeuw de polder graag behouden zag - was boos en schakelde de Rijksrecherche in om uit te zoeken wie er had gelekt. Een dader werd nooit gevonden.
Vitale belangen
Ook nu is de kans aanwezig dat het kabinet besluit de Rijksrecherche in actie te laten komen. Maandag in het extra beraad wordt hierover beslist. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans liet eerder deze week weten principieel van mening te zijn dat een lek uit de ministerraad altijd onderzocht zou moeten worden, omdat schending van de geheimhouding vitale belangen van de staat zou kunnen schaden, zei hij tegen RTL Nieuws.
In regeringskringen wordt echter geschamperd dat zo’n onderzoek ‘toch niks oplevert’. Tegelijkertijd vrezen partijen de gevaren van actieve openbaarmaking van de notulen na een lek, zoals nu gebeurt. ,,Je weet nu al dat Geert Wilders volgende week gaat roepen dat hij ook de notulen over corona of de gaswinning in Groningen wil hebben", zegt een betrokkene.
Terwijl er volgens regeringsbronnen goede redenen zijn dat wat er in de ministerraad wordt besproken geheim blijft: de regering wordt immers geacht met één mond te spreken. Als zou uitkomen dat bepaalde ministers binnenskamers hun bedenkingen over bepaalde besluiten hebben geuit, wordt het moeilijker regeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk al onze politieke video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM
Gewone Nederlanders over Haagse sores: ‘Niet zo hakketakken, regel een kabinet!’
Ruim een maand na de verkiezingen zit de kabinetsformatie muurvast. Het onderlinge vertrouwen is broos nu blijkt dat het kabinet informatie achterhield in de toeslagenaffaire en sprak over Kamerlid Pieter Omtzigt. Wat vindt de gemiddelde Nederlander eigenlijk van de Haagse sores? -
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.”
-
‘Fakkeldreiger’ Kaag toch geen lijsttrekker Jezus Leeft, te weinig ondersteuningsverklaringen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, staat toch niet op de lijst van partij Jezus Leeft bij de provinciale verkiezingen in maart. Partij en stembureau geven verschillende verklaringen voor waarom dat zo is. -
-
-
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer