Rutte lobbyde in Davos voor aanklagers in MH17-proces
Premier Mark Rutte heeft in Davos, tijdens het jaarlijkse congres van wereldleiders, bij Oekraïne gelobbyd om enkele officieren van justitie uit dat land betrokken te houden bij het MH17-proces. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag gezegd in de Tweede Kamer.
Vorige week bleek, na publicaties in NRC, dat vijf van de zes officieren van justitie die zich in Oekraïne bezighielden met het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17, waren ontslagen.
Volgens Grapperhaus heeft Nederland, toen dit in het najaar duidelijk begon te worden, er bij de Oekraïense regering voor gepleit dat de aanklagers betrokken zouden blijven. Nederland wil dat vanwege hun ‘historisch besef’ van de ramp en voor de ‘continuiteit’ bij het onderzoek en de strafzaak.
Om die reden drong premier Rutte hier nog eens op aan bij de regering van het land, tijdens het jaarlijkse World Economic Forum in Davos, eind januari.
Wat dit teweeg heeft gebracht is onduidelijk. Het ontslag van de vijf is niet afgewend, maar één belangrijk geachte aanklager, Oleh Peresada, blijft wel verbonden aan het JIT-team. Hij mag zich alleen geen officier van justitie meer noemen.
Hervorming
Het vertrek van de andere officieren was deel van een grote hervorming binnen het OM in Oekraïne. Onder de noemer corruptiebestrijding werden ruim 700 van de 1300 officieren ontslagen. De hervorming was een van de beloften van president Zelensky toen hij in mei vorig jaar aan de macht kwam.
Grapperhaus zegt dit slechts te kunnen volgen. ,,Ik heb daar geen invloed op. De wetgeving in dat land is veranderd, maar ik speel daar geen rol in. Ik wil wel zeggen dat Oekraïne tot dusver een voorbeeldige rol heeft gespeeld in het onderzoek naar de MH17 en het proces.”
Volgens de minister hebben de ontslagen ‘zo beperkt mogelijke gevolgen’ voor het proces dat start op 9 maart. Het OM in Nederland zei dit eerder ook al, juist omdat Peresada aanblijft.
In de Tweede Kamer, vooral bij CDA en D66, is er niettemin twijfel dat het proces niet geraakt zal worden. ,,Vijf van de zes officieren van justitie weg. Je kunt toch uittekenen dat dit gevolgen heeft,” zegt Chris van Dam (CDA), zelf oud-officier van justitie. Bovendien vindt hij dat dit eerder aan de Tweede Kamer gemeld had moeten worden.
Bij de vliegramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Bekijk hieronder onze video's over het MH17-ramp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
met video2
Kuiken gaat PvdA-fractie leiden: ‘Niet op de winkel passen’
Attje Kuiken is de nieuwe fractieleider van de PvdA. Dat heeft de partij zojuist bekendgemaakt. Kuiken versloeg bij de interne verkiezing Henk Nijboer. -
video
‘Alle Oekraïense aanklagers MH17-onderzoek uit functie gezet’
Alle officieren van justitie die in Oekraïne de vliegramp met de MH17 onderzochten, zijn uit hun functie gezet of ontslagen. Dat meldt NRC. Ook de twee Oekraïense officieren die deel uitmaken van het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt, zijn hun baan kwijt. -
PREMIUM20 jaar terug
Melkert had na de moord op Fortuyn geen leven meer: ‘Regende dag in dag uit bedreigingen’
Bij elke herdenking van de moord op Pim Fortuyn duikt zijn naam op: Ad Melkert. Een terugblikinterview wil de gevallen PvdA-leider ook twintig jaar na dato niet geven, dus dook politiek verslaggever Jan Hoedeman in zijn eigen geheugen. Herinneringen aan een politieke zwanenzang.
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Toekomst van Europa stelt kabinet op de proef: wordt er aan de gevreesde verdragen gesleuteld?
De coalitie is gespleten over hoe verder te gaan in de Europese Unie nu meerdere Europese leiders, waaronder Macron, zich hebben uitgesproken over wijzigingen in de Europese verdragen. De VVD heeft het niet zo op een verdragswijziging, maar D66 ziet er wel brood in. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”