Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
met videoPremier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's.
,,Vanuit Nederland wil ik een simpele boodschap overbrengen. Dat mijn land jullie steunt”, zo opende de premier zijn toespraak. ,,De bevolking van Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun vanuit Nederland. En we doen ons uiterste best om de duizenden die toevlucht zoeken in ons land te voorzien van alles wat ze nodig hebben totdat ze veilig naar hun huizen en families kunnen terugkeren.”
Ook haalde hij Bevrijdingsdag aan, waarbij Rutte zegt extra stil te hebben gestaan bij Oekraïne. ,,De vlammen van de vrijheidsvuren waren blauw en geel. Net als onze harten. Net als onze gedachten.’’
Rutte sprak daarna over zijn werkbezoek aan Kiev een aantal weken voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. ,,Kiev is een stad met een lange en rijke geschiedenis. Ik herinner me maar al te goed hoe het voelde als een stilte voor de storm die dag.” Hij prees het Oekraïense volk voor hun vastberadenheid en ‘de bereidheid om vrijheid en democratie te beschermen’.
De militaire macht van Rusland is gigantisch, wat de geest van het Oekraïense leger en de moed van het Oekraïense volk des te meer bewonderenswaardig maakt
De premier noemt de strijd tussen Rusland en Oekraïne ‘als David tegen Goliath’. Het Bijbelse verhaal van een kind die de strijd wint van een reus past bij het conflict, vertelde Rutte. ,,De militaire macht van Rusland is gigantisch, wat de geest van het Oekraïense leger en de moed van het Oekraïense volk des te meer bewonderenswaardig maakt.”
Sancties
Poetin hoopte dat hij Oekraïne kon isoleren van de rest van de wereld, maar dat heeft hij verkeerd gedacht, zei Rutte. ,,De democratische machten in het Westen zijn nog nooit zo verenigd geweest, en met een goede reden. Deze oorlog gaat om de toekomst van onze democratie en de internationale rechtsorde.”
Rutte noemde de collectieve sancties vanuit het Westen ‘ongekend’, maar hij hoopt op meer. Hij pleit ervoor om zo snel mogelijk ‘de volgende stap te zetten en het kopen van Russische olie stop te zetten’. ,, Ik wil duidelijk maken dat Nederland er klaar voor is deze stap met onze partners en bondgenoten te nemen.” Ook moeten de sancties blijven totdat de Oekraïense soevereiniteit weer is hersteld, aldus de premier.
Voor rechtvaardigheid om te overwinnen is het belangrijk dat de feiten zo snel mogelijk boven tafel komen
Ook de militaire steun wil de premier aanhouden. ,,Samen met onze vrienden en bondgenoten zullen we vaker steun geven als verdere militaire goederen nodig zijn in een nieuwe fase van de oorlog. Opnieuw: we zullen jullie steunen bij iedere stap.”
MH17
In zijn speech zegde Rutte ook toe om namens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een team forensische experts naar Oekraïne te sturen ,,‘Iedere stap’ houdt ook in dat we na de oorlog helpen om te herstellen”, vervolgde Rutte. ,,Voor rechtvaardigheid om te overwinnen is het belangrijk dat de feiten zo snel mogelijk boven tafel komen.”
Volgens de premier weet Nederland hoe het is om te ervaren dat internationale gerechtigheid lang op zich laat wachten. ,,We doen er al acht jaar over om de Russen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van MH17 bij Donetsk terecht te stellen. Stap voor stap komen we steeds dichterbij.”
,,We zijn Oekraïne dankbaar voor hun steun in dit gevecht voor rechtvaardigheid”, vervolgde hij. ,,En nu beloof ik dit: Nederland zal net zo hard werken wanneer het neerkomt op de verschrikkelijke daden die Rusland jullie land en bevolking heeft aangedaan.”
Europese Familie
Rutte sloot af door te zeggen dat Oekraïne ‘een gewaardeerd lid is van de Europese familie’. ,,Sinds 2017 heeft het land een formele overeenkomst met de Europese Unie. Voor mij is het nu duidelijk dat deze familieband dichter groeit met de dag.” Hij hoopt dat de EU en Oekraïne nog veel kunnen samenwerken in het conflict.
Hij eindigde door een deel van het Oekraïense volkslied te citeren, waarna hij zei: ,,Vrienden, ik geloof het met heel mijn hart. Dat democratie zal overwinnen. Dat vrijheid zal overwinnen. Dat Oekraïne zal overwinnen. Bedankt voor het luisteren, en weet dat we jullie met iedere stap zullen steunen. Slave Ukraini.”
Vrienden, ik geloof met heel mijn hart dat democratie zal overwinnen
Toespraken
Rutte is niet de eerste Europese leider die het Oekraïense parlement toespreekt. Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk sprak vorige week nog zijn steun uit aan Kiev. Hij prees het Oekraïense leger voor de slagkracht tegen Rusland: ,,Jullie hebben ze weggevochten uit Kiev. Jullie hebben de mythe van Poetins onoverwinnelijkheid doen ontploffen.” Ook Johnson kwam niet met lege handen. Aan het eind van zijn speech beloofde hij nog eens 300 miljoen pond (350 miljoen euro) aan militaire uitrusting te sturen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak op 31 maart zelf ook de Tweede Kamer toe via een liveverbinding. Hij verzocht hierbij Nederland onder andere om te stoppen met Russische energie als gas en olie, en hoopte op nog mee Russische sancties. Ook haalde hij meermaals de Nederlandse geschiedenis erbij en passeerde vliegtuigramp MH17 de revue. Na zijn speech ontving Zelenski een staande ovatie van de aanwezige Kamerleden. Voorzitter Vera Bergkamp sprak aan Zelenski steun en medeleven met het Oekraïense volk uit. ,,Op momenten zoals deze is er geen afstand tussen Kiev en Den Haag, geen afstand tussen u en ons.”
Kijk hier onze video's over de oorlog in Oekraine:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
MET VIDEO3
Is Nederland klaar voor een nieuwe coronagolf? ‘Ventilatie is van groot belang, RIVM was koppige ezel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar is Nederland daar wel klaar voor? Experts en partijen in het parlement zijn kritisch. ,,Een lockdown is niet ver weg, vrees ik.’’ -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
SGP en ChristenUnie boos: Europarlement wil volgende EU-verkiezingen op Hemelvaartsdag
SGP en ChristenUnie zitten hoog in de gordijnen over plannen om de Europese verkiezingen voortaan altijd op 9 mei te houden – ook als dat een zondag is of, zoals al bij de volgende verkiezingen in 2024, Hemelvaartsdag. -
Twitter draait schorsing Wilders terug en biedt excuses aan
Twitter heeft de schorsing van het account van Geert Wilders teruggedraaid. Het platform heeft de PVV-leider laten weten dat hij geen grenzen heeft overschreden en dat het een fout heeft gemaakt. Het bedrijf biedt ook excuses aan, blijkt uit een screenshot dat Wilders zelf heeft gedeeld. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.