Rutte: Gevolgen Nederlandse economie ‘niet leidend’ bij invoeren sancties
VideoEuropese sancties tegen het schenden van de soevereiniteit van Oekraïne door Rusland kunnen mogelijk ook gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Maar volgens premier Rutte is dat ‘niet leidend’. ,,Daarvoor is dit te groot en te belangrijk.”
Volgens Rutte kunnen de Europese sancties, waarover de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vanmiddag besloten, het Nederlandse bedrijfsleven raken. ,,Maar bijvoorbeeld ook als Rusland terugslaat met eigen sancties die ons treffen.” Rutte, die naar het Vragenuur werd geroepen, stelde wel dat er ‘instrumenten’ zijn die de schadelijke gevolgen voor de Nederlandse economie kunnen ‘beperken’.
De gevolgen zijn voor Rutte geen reden om geen sancties op te leggen. ,,Dan zou je zeggen: laat dit soort dingen maar gebeuren, dat in onze achtertuin een land een stuk van een ander land afknabbelt. Dan zeggen wij dus dat we niet bereid zijn om maatregelen te nemen om de internationale rechtsorde te beschermen.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Ambassadeur
Ook roept het kabinet de Russische ambassadeur op het matje, nadat Rusland gisteravond separatistengebieden Donetsk en Loehansk erkende als zelfstandige republieken. ,,Een directe schending van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne", aldus Rutte.
Ook maakte Poetin bekend een ‘vredesmissie’ te starten in dat gebied, wat door Westerse landen gezien wordt als de invasie van Oekraïne. Rutte sprak echter van ‘escalatie’, tot onvrede van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die wilde dat Rutte het ‘precies’ zou benoemen. ,,Is dit nu een invasie of niet?” Rutte stelde echter te wachten op ‘definitieve vaststelling’ door inlichtingendiensten en bondgenoten. ,,Ik ben bevreesd dat het zo kan zijn.”
Volgens de premier liggen alle sancties op tafel en heeft hij ‘goede hoop’ dat de EU-landen later vandaag een sanctiepakket aankondigen, wat het Verenigd Koninkrijk eerder vandaag al deed. Dat de Russische buitenlandminister Lavrov stelde dat Rusland niet bang wordt van sancties, ziet Rutte als ‘grootspraak’. ,,Ik beschouw dat als stoere taal: jullie kunnen ons niks maken. Wij weten dat het hen wél zal raken.”
Oligarchen
Ook wil de Kamer Russische oligarchen raken door hun bezit in Nederland te bevriezen. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Financiën zijn volgens Rutte ‘hard aan het werk’ om die bezittingen te inventariseren. ,,Maar dat is echt ingewikkeld.”
Hoewel het overgrote deel van de Kamer de handelswijze van Rusland scherp veroordeelt en pleit voor sancties, wil de PVV dat Nederland zich afzijdig houdt. ,,Het is niet onze oorlog", vindt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Rutte reageerde fel: ,,Je kunt niet zeggen: het is ver van mijn bed, laat maar zitten. Dit treft de veiligheid in Europa, de relaties met buurstaten, dit heeft direct effect op ons. Je kunt niet zeggen: laat maar aan Rusland en Oekraïne, het raakt ons wel!”
Minister van Defensie Kajsa Ollongren maakte vanmiddag bekend dat Oekraïne een Nederlands aanbod voor hulp bij cyberaanvallen heeft geaccepteerd. ,,Op dit moment vindt overleg plaats met Oekraïne welke bijdrage Defensie kan leveren in het Europese Cyber Rapid Response Team.”
Bekijk hier onze video’s over de spanning tussen Rusland en Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAchtergrond
Is dit de grote invasie van Oekraïne? En vier andere vragen over de crisis die de wereld in haar greep houdt
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Video
Rutte: Rusland zal de gevolgen van sancties voelen
Premier Rutte waarschuwt de Russische president Poetin dat zijn land ‘de gevolgen zal voelen van sancties’. Hij verwijt Poetin niet te hebben gekozen voor een diplomatieke oplossing in het conflict rond Oekraine en te kiezen voor ‘escalatie’. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUMinterview
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker pleit voor ‘vaart maken met spreidingswet’ en ‘echte oplossingen’
-
-
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
De overheid loopt van alle kanten vast en dat wordt verergerd door het dwangsommencircus. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici.