Rutte en Kaag komen met basisakkoord: ‘Goede energie om er snel uit te komen’
VIDEONa een zomerstop van drie weken gaat de kabinetsformatie vandaag verder. Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66) bespreken met informateur Mariëtte Hamer hun basisplan. Deze schets moet andere partijen verleiden mee te regeren, al hebben alle partijpolitieke blokkades, voor- en afkeuren de formatiepauze overleefd.
Het stuk dat VVD en D66 samen schrijven - zonder financiële details - bevat ‘bouwstenen voor een regeerakkoord’. ,,Het is een basis, een aanzet tot een mogelijk regeerakkoord", omschreef Kaag het basisstuk vanochtend voorzichtig na overleg met Rutte en informateur Hamer.
De schets gaat over thema's als duurzaamheid, digitalisering, gezondheid, infrastructuur en wonen, een ‘inclusieve samenleving’, veiligheid en internationale politiek. ,,We hebben goede energie”, zei Kaag. VVD-leider Rutte merkt dat iedereen ‘zeer gemotiveerd is’ om er ‘snel uit te komen'. ,,We gaan heel binnenkort met andere partijen om tafel.” De demissionair premier weigerde op verdere inhoudelijke vragen in te gaan.
Dinsdagmiddag - 153 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen - wordt er verder gesproken met andere potentiële coalitiepartners. Eerst komen CDA’ers Wopke Hoekstra en Pieter Heerma langs bij Hamer, Rutte en Kaag. Daarna is er een gezamenlijk onderonsje met Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks). En tenslotte schuift ook Gert-Jan van Segers van de ChristenUnie nog in zijn eentje aan voor een onderhoud met het drietal.
,,We gaan die gesprekken met goede moed en gedeeld gevoel van urgentie in”, zei Kaag. Al veel vaker waren er gesprekken tussen deze zes partijen, maar tot dusver leidden die niet tot de vorming van een coalitie. Volgens informateur Hamer komt dat niet zozeer door inhoudelijke obstakels, maar omdat partijen elkaar vooral om politieke redenen blijven vasthouden of juist uitsluiten.
Uitsluiten
PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een coalitie, VVD en CDA willen slechts met één van deze linkse partijen, en D66 sluit samenwerking met CU nog altijd uit. VVD-leider Rutte zou dromen van een ‘doorstart’ van het huidige kabinet, maar Kaag herhaalde vandaag voorafgaand aan het formatieoverleg dat haar partij daar geen trek in heeft: ,,Het roer moet om. Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten.”
Volgens Kaag heeft D66 ‘het vertrouwen en de stem van de kiezers gekregen omdat we hebben gezegd dat we het anders willen doen’. ,,Wat betreft de klimaataanpak, investeren in onderwijs en in de rechtsstaat en een andere blik op Europa. Dat betekent ook dat je juist andere partijen daarbij haalt.’’
Sinds eind juni hebben VVD en D66 samen een ‘aanzet voor een regeerakkoord’ geschreven. De hoop is dat deze week andere partijen willen aansluiten om te onderhandelen over dat akkoord.
D66 wil niet verder met de ChristenUnie, dat is ook in deze video te zien:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
D66-leider Kaag wil niet doorregeren met ChristenUnie: ‘Het roer moet om’
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
podcast
Wie durft ‘nee’ te zeggen tegen 24,3 miljard euro?
Durft de Tweede Kamer het stikstoffonds van het kabinet, goed voor liefst 24,3 miljard euro, te torpederen? Er is namelijk kritiek in overvloed: redt het kabinet het niettemin? En een belangrijke Haagse bron stapte deze week uit de schaduw en in de spotlight van de Tweede Kamer. -
Bij een beetje economische tegenwind of een koude winter heeft minister Kaag een geldprobleem
Het kabinet rijdt door de vele uitgaven financieel gezien ‘langs de vangrail’, waarschuwt de Raad van State. Gevolg: we zouden wel eens in de problemen kunnen komen bij een strenge winter of economische krimp. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
Gaan bedreigingen het vak van politicus zó onaantrekkelijk maken dat er straks geen minister meer te vinden is? Het gezin van Sigrid Kaag ziet haar liever vandaag nog stoppen. Wie wel door wil: Dennis Wiersma, die zich als ‘een hork’ gedroeg. Maar de VVD wikkelt de affaire rond de minister niet af zoals in het verleden zou zijn gedaan. -
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer