Rinnooy Kan onderzoekt vermeende beïnvloeding Koninklijk Huis in zaak-Poch
Alexander Rinnooy Kan gaat onderzoek doen naar vermeende beïnvloeding vanuit het Koninklijk Huis in de zaak rond Julio Poch. De Tweede Kamer had om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Het moet voor 1 juni volgend jaar klaar zijn, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Kamer.
De oud-piloot Poch werd in 2009 door Nederlandse medewerking aangehouden in Spanje. Hij werd vervolgens uitgeleverd aan zijn voormalige vaderland Argentinië vanwege mogelijke betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de dictatuur van Jorge Videla. Tegenstanders van het regime werden toen uit vliegtuigen gegooid. Poch werd na jaren vrijgesproken.
Later volgde in Nederland een onderzoek naar de gang van zaken rond Poch. Dat werd uitgevoerd door Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn rapport wordt melding gemaakt van een telefoongesprek uit 2007 van een vrouw die claimde dat zij belde vanuit kringen rond het Koninklijk Huis.
Het telefoontje was gericht aan de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. De belster vond de situatie pijnlijk voor toen nog prinses Máxima. Haar vader maakte destijds deel uit van het regime-Videla. Navraag over het belletje door Machielse leidde tot niets en het Openbaar Ministerie besloot daarop geen verder onderzoek te doen.
Mogelijke inmenging
Maar de Tweede Kamer wilde wel opheldering over de mogelijke inmenging. De commissie onder leiding van Rinnooy Kan zal onder meer kijken hoe het kon dat in 2007 informatie over het onderzoek naar Poch buiten het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche bekend kon zijn. Daar waren destijds heel weinig mensen van op de hoogte.
Rinnooy Kan is oud-senator van D66. Hij was eerder voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij is ook lid geweest van de raad van bestuur van de ING Groep.
Vorige maand werd er overeenstemming bereikt over een schadevergoeding voor Pochs gevangenschap in zijn vaderland en gemaakte materiële kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GroenLinks ‘trekt lessen’ om verlies Senaatszetel door stemrel in vervolg te voorkomen
-
Julio Poch wil hogere schadevergoeding van minister Grapperhaus voor advocaatkosten
De Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch is minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) erkentelijk voor de tegemoetkoming van 700.000 euro voor de acht jaar dat hij in Argentinië onterecht in de cel heeft gezeten. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Die benadrukt wel dat het bedrag niet toereikend is voor de advocaatkosten en de opgelopen schulden in die periode. ,,Omdat het besluit van de minister onherroepelijk is, hopen we daarom nu op een aanvullend besluit’’, aldus Knoops. -
PREMIUM
Overleg slavernijherdenking op de valreep vlotgetrokken
Opnieuw botsten nazaten van tot slaaf gemaakten met ministeries over de omgang met het slavernijverleden. De plooien zouden pas maandag zijn gladgestreken, terwijl al op 1 juli het herdenkingsjaar officieel van start gaat. Volgende week zal premier Rutte de kabinetsplannen voor de aftrap in besloten kring presenteren. -
Rutte wacht zware verwijten in debat over aardgaswinning Groningen
Premier Mark Rutte zal alles uit de kast moeten halen om het vertrouwen van de Tweede Kamer te behouden tijdens het debat over de bevingsschade in Groningen. Zowel oppositie- als regeringspartijen zijn kritisch over zijn rol.Het Hogeland, Groningen, Eemsdelta -
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
Gaan bedreigingen het vak van politicus zó onaantrekkelijk maken dat er straks geen minister meer te vinden is? Het gezin van Sigrid Kaag ziet haar liever vandaag nog stoppen. Wie wel door wil: Dennis Wiersma, die zich als ‘een hork’ gedroeg. Maar de VVD wikkelt de affaire rond de minister niet af zoals in het verleden zou zijn gedaan.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.