Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bekeek op het hoofdkantoor van de ANWB de wereldkaart waarop te zien was waar Nederlanders gestrand waren door de coronacrisis. Volgens de Rekenkamer is de rol van het ministerie bij het terughalen van Nederlanders in nood vaak niet duidelijk.
Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bekeek op het hoofdkantoor van de ANWB de wereldkaart waarop te zien was waar Nederlanders gestrand waren door de coronacrisis. Volgens de Rekenkamer is de rol van het ministerie bij het terughalen van Nederlanders in nood vaak niet duidelijk. © Guus Schoonewille

Rekenkamer ziet willekeur bij reisadviezen: ‘Niet te volgen’

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn niet consequent, stelt de Algemene Rekenkamer. In het ene land leiden gevaar voor aanslagen of ontvoering tot een negatief reisadvies, terwijl dat bij andere landen tot minder strenge adviezen leidt. Ook wegen de adviezen wegens extreme weersomstandigheden of gezondheidsrisico’s niet altijd op dezelfde manier mee. Bij een verslechtering in een land wordt de toelichting niet binnen 24 uur aangepast – zoals het doel is – maar dat gebeurt gemiddeld pas zeven dagen later.