Er komen proeven met stembiljetten die niet handmatig - zoals op de foto - maar elektronisch geteld kunnen worden.
Volledig scherm
Er komen proeven met stembiljetten die niet handmatig - zoals op de foto - maar elektronisch geteld kunnen worden. © Joris van Gennip

Proef met elektronisch telbaar stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

Er komen experimenten met een nieuw stembiljet, dat makkelijker, sneller en ook elektronisch telbaar is. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat de proeven al volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden gehouden. De huidige stembiljetten bleken tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart voor stembureauleden als voor veel kiezer ‘lastig hanteerbaar’. 

 1. Opnieuw formatieblunder: CU-leider Segers laat akkoord VVD en CDA slingeren in trein
  VIDEO

  Opnieuw formatie­blun­der: CU-leider Segers laat akkoord VVD en CDA slingeren in trein

  ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document rond de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant. Uit de stukken blijkt dat VVD en CDA eind september al samen een aanzet tot een regeerakkoord hebben geschreven. Daarin pleiten zij voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, voor een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren.
 2. Verstandelijk beperkten krijgen hulp in stemhokje bij verkiezingen door experimentenwet

  Verstande­lijk beperkten krijgen hulp in stemhokje bij verkiezin­gen door experimen­ten­wet

  Er komt een experimentenwet die het voor vijf jaar mogelijk maakt om kiezers met een geestelijke beperking zich te laten helpen bij hun keuze in het stemhokje. In tien tot vijftien gemeenten wordt hiermee geëxperimenteerd. Een lid van het stembureau wordt opgeleid om deze groep kiezers op een neutrale manier bij te staan. Dit besluit heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken genomen.
 3. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?