'Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen’
Nieuwe lockdownmaatregelen als een avondklok en bezoekrestricties moeten de Britse mutant onder de duim helpen houden. Uit studies die RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer laat zien, blijkt dat striktere blijf thuis-regels de reproductiewaarde met gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent kunnen drukken. De ‘new kid in town’ bedreigt het positieve beeld.
Delen per e-mail
Dat staat in de presentatie die RIVM-directeur Van Dissel vanmiddag in de Tweede Kamer geeft. Het kabinet komt vanmiddag om één uur met een persconferentie waarin het nieuwe ingrepen aankondigt: de avondklok (vermoedelijk van 20.30 tot 04.30 uur vanaf vrijdag), verdere visitebeperkingen (nog maar één gast thuis in plaats van twee) en een vliegverbod uit het Verenigd Koninkrijk moeten het coronavirus verder onder controle brengen. Ook quarantaineregels zullen strenger worden gehandhaafd, is de verwachting bij ingewijden.
Het is onduidelijk of een meerderheid van de Tweede Kamer kan leven met de rigoureuze maatregelen, na de briefing is er nog een debat in het parlement. Maar de zorgen bij experts zijn groot. Onder de radar kan de nieuwe mutant voortwoekeren, is de vrees.
R-waarde omlaag
‘De ‘new kid in town’, zoals Van Dissel de Britse mutant noemt, ‘overschaduwt het positieve beeld’, meldt de RIVM-directeur in zijn presentatie. De recente dagkoersen zijn nu nog positief: het aantal nieuwe infecties daalt gestaag, de R-waarde zit inmiddels onder de één in alle veiligheidsregio’s, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt ook af - al blijft de druk op de zorg groot (met nog altijd 2445 bezette bedden).
(Artikel gaat verder na de foto)
Maar schijn bedriegt, is de boodschap: onder de oppervlakte groeit de Britse variant dus wel in Nederland. Nu al heeft naar schatting één op de tien coronapatiënten de nieuwe versie die zich dertig procent sneller verspreidt en dus binnen mum van tijd de boel kan overnemen.
Bij blijvende toename kan deze variant ervoor zorgen dat de ziekenhuisbezetting in mei oploopt tot 450 nieuwe opnames per dag. Het ‘oude virus’ is daarentegen wel onder controle.
En dus, zo schrijft Van Dissel in zijn presentatie, is het hard nodig om alle mogelijke maatregelen te nemen: ‘Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen. Houd scholen (tenminste) twee weken dicht, leer van opgestarte klassen'. Volgens de internationale studie die het RIVM en OMT aanhalen kunnen striktere blijf thuis-regels de R-waarde drukken met grofweg tien tot vijftien procent.
Vooral de politiek drong steeds aan op goede onderbouwing van maatregelen, weet ook een lid van het OMT: ,,Maar heel exact kun je zulke maatregelen nooit bepalen, want het is ook afhankelijk van de situatie in een land, de naleving, de andere maatregelen die al gelden.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een pandemie vraagt om wetten waar nooit iemand over nadacht
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: en wéér tikte een rechter de overheid op de vingers. -
PREMIUMINTERVIEW
Omtzigt neemt even gas terug: ‘Het gebrek aan tegenmacht sloopt ook mij’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich als een bezetene vast in drie affaires tegelijk en moet nu even een tandje terugschakelen. Het was allemaal te slopend, zegt hij na afronding van een nieuw boek met verbeterplannen voor de rechtsstaat. ,,Ik moet minder gaan werken, maar ik wil door.’’ -
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt vandaag hard door de mand
Politieke partijen gaan vandaag met de billen bloot. We horen wat hun verkiezingsplannen kosten, wat ze opleveren en welk effect ze hebben op onze leefomgeving. Zoals altijd is er ook dit keer weer gedoe over. -
PREMIUMLand van Lijsttrekkers
Van de Keukenhof naar het Binnenhof: een zoektocht naar de wortels van Gert-Jan Segers
Als kleinzoon van bollentelers beleefde Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, zijn eerste acht jaar in een rustige, doodlopende en nu zeer vermogende straat in Lisse. -
PREMIUM
Het Zeist van Sigrid Kaag: ‘Dit is altijd een aangename wijk geweest’
Zeist kent verschillende gezichten, allemaal omringd door het bos. Het Zeist van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag, die er in haar eerste levensjaar terechtkwam en tot haar studie bleef, is die van een oneindig lange galerijflat in de wijk Kerckebosch.
-
KIJK TERUG
Kaag ziet gebrek aan durf bij coronabeleid: ‘We moeten leren leven met het virus, coronalens kan verblinden’
Massaal testen en een vaccinatiebewijs vormen volgens D66 een belangrijke sleutel voor het lockdown-slot, maar het ontbreekt aan veel politiek leiders aan moed om zulke plannen te steunen. -
Video
Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
Premier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar. -
PREMIUM
Elke campagne is er wel een debat dat peilingen op z’n kop zet, neem nou ‘Roemer met een rietje’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: de meeste kiezers hebben nog geen idee wat ze gaan stemmen.