Prinsjesdag: Zorgpremie stijgt met zes tientjes, beperkte invloed corona
videoDe zorgpremie gaat volgend jaar ruim zes tientjes omhoog, oftewel iets meer dan 5 euro per maand. Dat is een kleinere stijging dan vanwege de coronacrisis werd verwacht.
Delen per e-mail
Het kabinet rekent voor 2021 met een premiestijging van ongeveer 62 euro, waarmee de premie op jaarbasis neerkomt op 1476 euro, melden Haagse bronnen. Het definitieve cijfer komt officieel pas naar buiten met Prinsjesdag en kan hooguit nog een paar euro verschillen, maar met deze cijfers hebben de coalitiepartijen hun plannen gemaakt.
De premie waarmee het kabinet altijd komt op de derde dinsdag van september is een richtsnoer voor zorgverzekeraars. Die stellen op grond hiervan dit najaar allemaal hun eigen premie vast voor hun verzekerden.
Coronacrisis
Eerder dit jaar voorspelden gezondheidseconomen nog dat, als gevolg van de coronacrisis, de zorgpremie in 2021 mogelijk zou stijgen met 144 euro.
Dat ligt toch genuanceerder, zeggen ingewijden. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen weliswaar sterk gestegen, maar er is ook heel veel standaard zorg uitgesteld en nog niet gedeclareerd. Het kan zijn dat de premie voor 2022 wel forser oploopt, maar daarvoor is het nog te vroeg.
Een andere reden dat de stijging volgend jaar niet de spuigaten uitloopt: de zogeheten werkgeversheffing Zvw, het deel dat de werkgever of uitkeringsinstantie moet betalen aan de zorgverzekeringen, is vorig jaar te laag ingeschat. Dat wordt nu gecorrigeerd en dat pakt gunstig uit voor de burger.
Hogere zorgkosten
Toch blijft de zorgpremie oplopen, voor een belangrijk deel door hogere zorgkosten in het algemeen. Die stijging wordt wel afgeremd komende jaren door akkoorden die de minister heeft gesloten met verschillende onderdelen van de zorg.
De gemiddelde zorgpremie in 2020 bedraagt afgerond 1415 euro. Dit is gemiddeld 118 euro per maand en 3 euro per maand meer dan een jaar eerder.
Er verandert komend jaar niks aan het eigen risico. Het kabinet heeft het verplicht eigen risico namelijk met instemming van het parlement tot en met 2021 op de huidige 385 euro vastgezet. Mensen kunnen hun premie wel verlagen door het eigen risico vrijwillig te laten oplopen.
Door de stijging van de zorgpremie in 2021 zal de zorgtoeslag, een bijdrage van de overheid in de zorgkosten voor de lagere inkomens, ook oplopen. Die koppeling is wettelijk bepaald.
Bekijk hieronder onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoekstra’s blunder op het ijs was al dagen in de maak
Zijn rondje Thialf duurde een kwartiertje, maar met excuses maken zal Wopke Hoekstra langer zoet zijn. De CDA-lijsttrekker noemt het zelf een werkbezoek, maar tijdens het campagnemomentje was het van meet af aan de bedoeling ‘het ijs even aan te raken’. -
Kamer: Laat bijstandsontvanger boodschappen en giften ontvangen zonder gekort te worden
Mensen in de bijstand moeten tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA hiertoe gesteund. De kwestie kwam recent groot in het nieuws, omdat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro’s aan ontvangen bijstandsuitkering moest terugbetalen toen bleek dat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed. -
Live in gesprek met Kees van der Staaij (SGP): stel nu je vraag
Vandaag komt SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij langs op onze redactie. Van 16 tot 17 uur gaat hij live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. En jij kunt meedoen! -
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
CDA-kopstuk Pieter Omtzigt neemt gas terug: ‘Het was een veelbewogen jaar’
Pieter Omtzigt, de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA, neemt de komende tijd wat gas terug. In een korte telefonische reactie laat hij weten toe te zijn aan rust. „Het afgelopen jaar was veelbewogen en heel druk. En ja, dan is rust soms ook nodig.”
-
Video4
Premier Rutte: ‘Weinig optimistisch over versoepeling coronamaatregelen’
Premier Mark Rutte is ‘weinig optimistisch’ over of er versoepelingen mogelijk zijn aan het einde van de huidige lockdown op 2 maart. ,,Ik ben er niet heel vrolijk over’’, zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer. -
Minister Van Rijn: Honderden euro's hogere zorgpremie ‘gaat niet gebeuren’
De premie voor de zorgverzekering gaat het komende jaar omhoog, maar niet met honderden euro’s. Sommige externe deskundigen hadden dit berekend op basis van de hoge coronakosten. ,,Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat dat niet gebeuren’’, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) in de Tweede Kamer. -
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers.