Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: Kinderpardon wordt niet uitgebreid

Het kinderpardon wordt niet uitgebreid. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag na lang coalitieoverleg. Dat Lili en Howick mogen blijven is een 'unieke uitspraak in een unieke zaak', aldus de premier na afloop. 

Quote

Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaar­dig asielbe­leid dan moeten we economi­sche migranten hier niet laten blijven

Premier Rutte

Opnieuw discussiëren over de regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen is dan ook niet nodig, meent Rutte. In het regeerakkoord staat ook dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. ,,Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid dan moeten we economische migranten hier niet laten blijven."

,,Het regeerakkoord is duidelijk", zegt ook Alexander Pechtold van D66. ,,We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama's kunnen leiden korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft."

Niet openbaar

Lili en Howick zouden worden teruggestuurd naar Armenië, maar zaterdag besloot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) op het laatste moment gebruik te maken van zijn recht om de kinderen te laten blijven. Rutte wilde niet ingaan op de beslissing van Harbers. ,,Dat kun je nooit in het openbaar bespreken."

Na de beslissing volgde al snel de roep op om een oplossing te vinden voor kinderen in soortgelijke situaties als Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje.

Onacceptabel

Defence for Children wil dat de wetgeving wél wordt aangepast. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", zegt een woordvoerster. ,,Als de wet- en regelgeving niet wijzigt, dan blijven we aan de gang met kinderen die hier al heel lang zijn en die de steun van het volk krijgen, maar toch in onzekerheid leven. We gaan de discussie aan, we vinden dat de Tweede Kamer erover moet debatteren. Hier moet een einde aan komen."

Lees alles over de zaak-Lili & Howick in ons dossier

Lili en Howick kregen afgelopen weekend te horen dat ze in Nederland mogen blijven: