Partijen willen met ‘grote minderheid’ formatiedebat afdwingen: ‘Het is de hoogste tijd dat de Kamer de regie terugpakt’
Het moet mogelijk worden om met een ‘grote minderheid’ van vijftig leden een debat over de kabinetsformatie af te dwingen in de Tweede Kamer. Voor die ‘tussenoplossing’ pleiten Kamerlid Pieter Omtzigt en de partijen Volt en JA21, omdat de onderhandelende partijen een debat nu steeds tegenhouden.
Politieke redactieLaatste update:25-11-21, 22:10
De tussenoplossing moet worden opgenomen in het Reglement van Orde, waarin de vergaderregels van de Tweede Kamer staan. Die regels gaan dan specifiek over het kunnen afdwingen van een debat over de kabinetsformatie. Dat zou dan slechts steun van vijftig leden nodig hebben, stellen de partijen voor. Zeker nu deze en de vorige kabinetsformatie erg lang duurden, vinden de partijen dat broodnodig.
Een deel van de oppositie vraagt al tijden om een debat met de informateurs over de voortgang van de formatie. Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft meerdere keren aangedrongen bij de informateurs op een update over de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over een coalitieakkoord.
Vandaag schreven informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees in een briefje alleen dat de onderhandelingen inmiddels ‘vergevorderd’ zijn. ‘Na volgende week zullen wij de Kamer opnieuw informeren.’
,,Dit is wel heel, heel karig”, reageerde Omtzigt op de brief. Hij baalt dat de ‘onderhandelende meerderheid’ steeds een debat over de formatie tegenhoudt. Voor een regulier debat is namelijk een meerderheid nodig. ,,Daarmee wordt de controlerende functie van de minderheid feitelijk uitgehold. Daarom dienen we vandaag het voorstel in om dat te herstellen”, zegt hij.
Een treinreiziger heeft tegenwoordig meer kans op informatie over de formatie dan een Kamerlid
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Volgens Volt-leider Laurens Dassen is het ‘onderdeel van de democratische controle’ om ook met een minderheid een debat te kunnen eisen, zeker nu er maar geen einde aan de formatie lijkt te komen. ,,We zien dat iedereen informatie krijgt over de formatie, behalve de Tweede Kamer zelf”, zegt hij. ,,Een treinreiziger heeft tegenwoordig meer kans op informatie over de formatie dan een Kamerlid”, voegt fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 toe. ,,Het is de hoogste tijd dat de Kamer de regie terugpakt!”
In de bestaande regels bestaat overigens al de mogelijkheid om met steun van dertig leden (van de 150) een debat aan te vragen. Maar zo’n dertigledendebat wordt door het dagelijkse bestuur van de Kamer vaak veel later ingepland in de toch al overvolle debatagenda. De indieners pleiten bovendien voor een minimum van vijftig om te voorkomen dat een klein deel van de oppositie de mogelijkheid aangrijpt om elke dag een debat aan te vragen. Informateurs en onderhandelende partijen zijn namelijk wel gebaat bij enige rust, zeggen de partijen.
Het Reglement van Orde wordt binnenkort vernieuwd door een groep Kamerleden.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.