Partijen: Geef zorgpersoneel nu 600 miljoen extra loon
Het salaris van zorgpersoneel moet snel omhoog, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. ChristenUnie en SP voeren met een motie hierover vandaag de druk op het kabinet op. Lonen van verzorgenden en verpleegkundigen zouden met bijna 3 procent kunnen stijgen.
In de politiek klinkt al lang de roep om ‘na het applaus voor de zorg’ ook structureel extra salaris te regelen. Maar kabinet en Kamer steggelen over de invulling. Ondanks herhaalde oproepen van een breed oppositiefront ging het kabinet niet verder dan een incidentele zorgbonus - duizend euro netto vorig jaar en dit jaar weer enkele honderden euro’s.
Een structurele verhoging zat er niet in, maar de ChristenUnie en SP wagen vandaag in het coronadebat een nieuwe poging. ,,Het kabinet stelt steeds dat het aan de opvolgers is om zo’n loonsverhoging te regelen”, zegt CU-Kamerlid Mirjam Bikker. ,,Maar de formatie duurt maar voort, en wij vinden dat die harde werkers die op hun tandvlees lopen nu alvast extra salaris moeten krijgen.” SP-fractieleider Lilian Marijnissen: ,,Dit moet een eerste stapje zijn, en de komende jaren moet het serieus meer worden. Deze mensen op de werkvloer verdienen meer, ook de SER concludeerde dat weer onlangs.”
Via de motie hopen CU en SP in totaal per jaar 600 miljoen euro loonsverhoging te regelen, vooral voor verzorgenden en verpleegkundigen. Zij krijgen er dan zo’n 3 procent bij. Dit moet gefinancierd worden via een hogere vennootschapsbelasting voor bedrijven. Als die met 1 procent stijgt, dan kan de loonstijging in de zorg gedekt worden, stellen ze.
Bikker: ,,We hebben afgelopen jaar 80 miljard euro uitgetrokken om het bedrijfsleven te helpen. Een Kamermeerderheid heeft al uitgesproken dat een eerste stap voor de zorg gezet moet worden. Je moet het besluit dan nu nemen om volgend jaar het zorgpersoneel daadwerkelijk te helpen.”
Het demissionaire kabinet hield tot dusver de boot af. Een procent loonsverhoging voor alle werknemers in de zorg kost de staat al 600 miljoen euro per jaar. Zo'n ingrijpende wijziging is aan ‘een volgend kabinet’, herhaalde de minister voor Medische Zorg steeds.
WRR-rapport
Maar veel partijen willen daar niet op wachten. Marijnissen: ,,Dat is echt te makkelijk, de Kamer kan hier het voortouw nemen. Het is hard nodig. Vandaag kwam er weer een WRR-rapport waarin de onderzoekers benadrukken hoe groot de tekorten in de zorg zijn. Extra waardering is dus hard nodig.”
Het plan van CU en SP is in lijn met een van de scenario’s die de Sociaal Economische Raad (SER) onlangs adviseerde in haar ‘actie-agenda voor de zorg’. De zorg kampt met een structureel personeelstekort en problemen rond overbelasting. Onder meer een betere salariëring kan helpen, stelt de SER.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMVideo
Adviesraad: doorbreek taboe over suikertaks en duurdere alcohol
De gezondheidszorg slokt te veel personeel en overheidsgeld op. Zonder harde keuzes, zoals een suikertaks of minimumprijs voor alcohol, loopt het systeem vast. -
Harde clash tussen Rutte en Kaag, waarna Rutte excuses maakt: ‘Zak er maar in’
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag hebben een stevige clash gehad in een ministersbijeenkomst over Europees geld voor bedrijven. Het leidde tot een woedeaanval, waarbij de woorden ‘zak er maar in’ zouden zijn gebezigd. Rutte zou daarna zijn excuses hebben aangeboden. -
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis.
-
PREMIUM
De ‘onmisbaren’ verdienen beter: in Breda start campagne voor zorg, vuilnisophalers en schoonmakers
BREDA - Wie zijn er echt onmisbaar in onze maatschappij? Dat werd zichtbaar na het uitbreken van de coronapandemie. Thuiszorgers, vuilnismannen, distributiewerkers, schoonmakers, zij werkten door, hielden Nederland overeind. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.