Ouderenzorg wordt strop voor gemeenten
Gemeenten luiden de noodklok over de rekening voor de hulp aan oudere inwoners. De kosten lopen enorm op terwijl de inkomsten dalen. Een miljoenenstrop dreigt, signaleert gemeentekoepel VNG.
Delen per e-mail
Steeds meer ouderen doen een beroep op hun gemeente voor hulp in hun dagelijks leven. Gemeenten bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zulke diensten aan voor kwetsbare inwoners. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijk toegesneden voorzieningen als huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en dagbesteding.
Uit een nieuwe kostenprognose van de VNG, op basis van enkele grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Amersfoort en Apeldoorn), blijkt dat er in 2024 vele duizenden ouderen extra in deze steden gebruik zullen maken van WMO-ondersteuning. Daardoor stijgen de kosten voor de betrokken gemeenten de komende vijf jaar jaarlijks met ongeveer zeven procent.
Thuishulp
De oorzaken: vergrijzing, beleid om mensen langer thuis te laten wonen, minder beschikbaarheid van mantelzorgers én de invoering van een nieuw abonnementstarief voor ondersteuning. Want vanaf dit jaar kijkt de overheid niet meer naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage voor thuishulp op maat. Iedereen betaalt maximaal 17,50 euro per vier weken.
De VNG heeft zich steeds verzet tegen het invoeren van dit systeem en nu blijkt waarom. Het afgelopen halfjaar is het aantal cliënten sterk gestegen, mede vanwege het voordelige vaste tarief. De uitgaven liepen hierdoor op met gemiddeld ruim zeven procent. Tegelijk zien gemeenten een verlaging van de WMO-inkomsten uit eigen bijdragen tot 30 procent op jaarbasis.
Vergrijzing
De gemeentekoepel roept minister De Jonge (Volksgezondheid) nu op om samen te kijken naar maatregelen om ‘ondersteuning en zorg betaalbaar te houden’. Een woordvoerder van de minister laat weten dat bij de zak geld voor de gemeenten al rekening wordt gehouden met de inflatie, stijgende zorguitgaven en demografische ontwikkelingen, zoals de vergrijzing.
Ouderenorganisatie ANBO is niet verbaasd dat gemeenten zien dat hun WMO-budget ‘gierend uit de bocht dreigt te vliegen’. Directeur-bestuurder Liane den Haan: ,,Vanuit ANBO vinden wij dat we veel meer moeten inzetten op preventie, waardoor we voorkomen dat ouderen steeds meer zorg vragen. Daarom pleiten wij al jaren voor voldoende en geschikte woningen voor ouderen.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Bijklussend Kamerlid mag tienduizenden euro’s extra verdienen
Na de ophef over het wachtgeld van Klaas Dijkhoff doemt de vraag op: wat verdient een Tweede Kamerlid eigenlijk? Onze parlementariërs mogen flink bijklussen. -
video Rutte wil zijn reiskostenvergoeding niet terugbetalen
Premier Mark Rutte heeft, toen hij tussen 2006 en 2010 fractieleider van de VVD was, reiskostenvergoeding ontvangen terwijl hij veelal gebruik kon maken van een auto met chauffeur van zijn partij. Terugbetalen wil hij echter niet. -
Update Wilders ziet in e-mails nieuw bewijs voor ‘politiek proces’, OM ontkent
Toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zou persoonlijk hebben aangedrongen op hoe het besluit om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen bekend moest worden gemaakt. -
Kamervragen over honderdduizend onterechte verkeersboetes
Een derde van alle verkeersboetes blijkt na bezwaar onterecht te zijn opgelegd. Het is voor Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus. -
PREMIUM
Toeslagenaffaire Gedupeerde: ‘Raadsel waarom Belastingdienst 65.000 euro terugeiste’
Nog voor de kerst krijgen circa driehonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire een vergoeding. Vele duizenden anderen moeten langer wachten. Hoe beleefden de tientallen gedupeerden op de publieke tribune het Kamerdebat over hun toeslagenleed? ,,De verhalen van lotgenoten maakten me razend.”
-
PREMIUM
Snel geeft ouders eindelijk verlichting, maar staat zelf op ijsschots
Nog voor de kerst krijgen circa 300 slachtoffers van de toeslagenaffaire een schadevergoeding op hun rekening gestort. Vele duizenden anderen moeten echter langer wachten op compensatie. En ook de Tweede Kamer is nog niet klaar met staatssecretaris Menno Snel en zijn toeslagenfabriek. -
Minister Blok: Relatie met Marokko moet beter
De relatie tussen Nederland en Marokko moet beter, vindt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat de ambassadeur van Marokko een afspraak met Nederland afzegt, benadrukt alleen maar het belang daarvan. -
video Schouten maakt zich geen zorgen om lege schappen tijdens kerst door boze boeren
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt zich geen zorgen om het dreigement van boeren om geen voedsel te leveren aan supermarkten rond de kerst. Het kabinet wil blijven praten met de boeren, zegt de bewindsvrouw vanmorgen.