Opening grootste fietsstalling ter wereld: ‘Maak van onze fietscultuur nationaal erfgoed’
interviewVandaag wordt bij Utrecht Centraal de grootste fietsenstalling ter wereld geopend, met 12.500 nieuwe fietsplekken. Deze stap geeft wederom aan hoe belangrijk dit kabinet de fiets vindt als vervoermiddel, aldus staatssecretaris Van Veldhoven. Want Nederlanders houden van hun tweewieler. Hoog tijd om die liefde officieel te bezegelen.
Edwin van der AaLaatste update:19-08-19, 09:46
Voortaan kunnen bij het grootste station van ons land weer duizenden reizigers extra hun fiets vlakbij het perron stallen. En dat is geen overbodige luxe, want het aantal trein-, bus en tramreizigers blijft rap groeien. En bijna de helft van al die reizigers komt op de fiets naar het station.
,,Nederland is een enorm mobiel landje", ziet staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). ,,De trein en de fiets zijn dan een gouden combinatie, als je maar makkelijk je fiets kwijt kunt bij het station. Nu kun je door deze stalling je fiets zo ongeveer onder het perron parkeren. De grootte van dit project laat alleen maar zien hoeveel mensen, vooral forenzen, de fiets blijven ontdekken als het geheime wapen tegen de drukte.”
Zeer gewild
De fiets hoort bij ons en onze identiteit en mag op die lijst niet ontbreken als oer-Nederlands fenomeen
Staatssecretaris Van Veldhoven vertelt waarom de fiets op de nationale erfgoedlijst hoort
In het regeerakkoord stond al een eenmalige investering van 100 miljoen euro om te steken in extra snelle routes en meer stallingsplekken. Dit geld bleek zeer gewild. Overleg met provincies en gemeenten heeft inmiddels voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd. Daar kwam afgelopen juni nog eens 75 miljoen euro bij voor extra fietsenstallingen, via het klimaatakkoord.
Van Veldhoven: ,,In de toekomst kiezen we, met behulp van apps, elke dag weer voor de snelste en makkelijkste manier van vervoer. En dat kan via verschillende combinaties van vervoersmiddelen. Om de fiets daar een belangrijke rol bij te geven, moeten we investeren in zaken als goede en veilige verbindingen. Ook moeten forenzen hun fiets snel kunnen stallen bij ov-knooppunten of toegang tot een deelfiets hebben.”
De bewindsvrouw heeft een treffend voorbeeld uit haar privéleven. ,,Mijn echtgenoot heeft nu twee fietsen op verschillende stations staan. En hij is niet de enige die twee stallingsplekken inneemt. Als iemand anders die fiets nou gedurende de dag gebruikt terwijl mijn man op zijn werk is en ‘m daarna weer netjes terugzet, dan scheelt dat heel veel capaciteit. We moeten nadenken over zulke innovaties!”
Heerlijk
Nederlanders vinden het heerlijk om veel te fietsen. Uit recent onderzoek van het Het Sociaal en Cultureel Planbureau staat fietsen ook hoog in de top tien van dingen die we typisch Nederlands vinden. Samen met Koningsdag, Sinterklaas en de Elfstedentocht.
Daarom draagt Van Veldhoven als fietsambassadeur vanuit het kabinet samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse fietscultuur nu aan voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed. Daar staan bijvoorbeeld ook Pride Amsterdam, Leidens Ontzet en de herdenking van 4 en 5 mei op.
Van Veldhoven, die zelf regelmatig naar het ministerie fietst: ,,De fiets hoort bij ons en onze identiteit en mag op die lijst niet ontbreken als oer-Nederlands fenomeen. Mijn ambitie is om 200.000 forenzen op die fiets te krijgen. Als u mij dan een fietsambassadeur noemt, draag ik die titel met trots.”