Volledig scherm
Jesse Klaver © Screenshot RTL

Openhartige Jesse Klaver: Het voelde alsof ik mijn moeder verraadde

5 Jaar LaterGroenLinks-leider Jesse Klaver vond het ‘doodeng’ om vorig jaar voor het eerst zijn Marokkaanse vader te ontmoeten. ,,Ik voelde me ook een verrader naar mijn moeder toe.” Klavers moeder overleed eerder in 2017. Zij wist voor haar dood al dat een ontmoeting ophanden was, maar ‘vond dat heel heftig’. ,,Al had ze me er nooit van weerhouden.”

Quote

Ik had genoeg vaderfigu­ren. Hij heeft nooit een rol van betekenis gespeeld

Dat zei Klaver vanavond in het RTL-interviewprogramma 5 Jaar Later, waarin Beau van Erven Dorens hem uitspraken voorlegde die hij vijf jaar geleden deed. Over zijn biologische vader wilde hij eerder nooit praten. Klaver zei in 2013 dat hij zijn vader nooit gemist heeft. ,,Ik had genoeg vaderfiguren. Hij heeft nooit een rol van betekenis gespeeld.”

Klaver kreeg al eerder contact met een halfzusje. Via haar kreeg hij na de dood van zijn moeder contact met zijn vader. ,,Het is een buitengewoon aardige man.” Tijdens hun eerste ontmoeting wilde Klaver dat hij zijn pet afzette. De GroenLinks-leider met de bekende bruine krullenbol had één cruciale vraag voor zijn vader: is hij kaal? ,,Het bleek dat hij inderdaad niet overal meer haar had.”

Premier

Quote

Ik ben wijs geworden. Wijzer geworden

Volledig scherm
© Screenshot RTL

Klaver voorspelt in het programma dat hij over vijf jaar, in 2023 in het Torentje zit als premier. Zijn voorspelling van vijf jaar geleden, toen Klaver 26 was, kwam in ieder geval uit. Toen zei Klaver al dat hij nu fractievoorzitter van GroenLinks zou zijn. Ook wist hij zeker dat hij nog steeds samen zou zijn met zijn vrouw Jolein en dat ze samen ‘twee of drie kinderen’ zouden hebben. ,,Dat zou ik fantastisch vinden.” Het paar heeft twee zoontjes.

Niet al zijn voorspellingen uit 2013 zijn bewaarheid geworden. Zo dacht Klaver vijf jaar geleden dat de inmiddels vertrokken PvdA’er Diederik Samsom premier zou zijn. Mark Rutte zou volgens de GroenLinks-leider teruggekeerd zijn naar Unilever, waar hij voor zijn politieke carrière werkte.

Klaver dacht in 2013 dat GroenLinks nu ‘tussen de 8 en 12 zetels zou hebben’. Het werden er 14. Daarmee ging GroenLinks meepraten over een nieuw kabinet. Van die formatiepoging met VVD, CDA en D66 heeft Klaver veel geleerd. ,,Ik ben wijs geworden. Wijzer geworden.”

Familie

Quote

’Ja lul’, zei ze toen. Zo noemt ze mij thuis wel vaker

Volledig scherm
Jesse Klaver en zijn Jolein © ANP

Tijdens die formatie overleed Klavers moeder Marcella. Ze was nog maar 51. ,,We vroegen ons vorig jaar af wie voor onze kinderen zou gaan zorgen als één van ons iets zou overkomen. Mijn moeder was een serieuze optie. We dachten: die is nog zó jong, die gaat nog jaren mee. Maar zo werkt het niet.”

Klaver noemt Jolein belangrijk voor hem. ,,Mijn moeder zei vroeger al eens dat ik ooit iemand tegen zou komen waarvan ik zo veel zou houden die geen familie is. Ik kon me daar niks bij voorstellen. Maar het klopt wel.” Zonder Jolein zou Klaver zijn werk niet kunnen doen, zegt hij. ,,Wat ze allemaal van me pikt…” Van Erven Dorens vraagt zich daarna af of die opmerking ‘Kennedy-esque’ is bedoeld. De voormalige Amerikaanse president, die Klaver vaak als zijn voorbeeld noemt, stond er om bekend veel affaires te hebben. Klaver zet dat beeld snel recht. ,,Nee, nee. Meer omdat ik vaak niet thuis ben.”

Hij riep zijn vrouw tijdens de uitslagenavond op 15 maart vorig jaar in de Amsterdamse Melkweg op het podium. Dat nam ze hem niet in dank af. ,,’Ja lul’, zei ze toen. Zo noemt ze mij thuis wel vaker.” Op de vraag wie thuis de baas is, antwoordt Klaver: ,,De kinderen. Dat zijn twee kleine generaals.”