Ook na Russische invasie wil Kaag niets beloven over compensatie energieprijs
Naast de vrees voor oorlog baart de invasie in Oekraïne ook zorgen over de economie van ons land, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Juist nu de roep om compensatie voor de inflatie en hoge energierekening luid klinkt.
Kaag wilde tijdens een debat vandaag vooral ‘niet de belofte doen’ dat het kabinet extra geld uittrekt om de koopkracht van Nederlanders op peil te houden (of te krijgen). De minister wil wachten op berekeningen van het Centraal Planbureau, die op 9 maart komen. Die moeten duidelijk maken hoe de gemiddelde Nederlander er straks voor staat. Kaag: ,,Ik vraag uw geduld, hoe moeilijk dat ook is.”
De geldproblemen tellen ondertussen in rap tempo op. Naast de hoge inflatie van 6 procent, de hoogste piek sinds 1982, en - daaronder liggend - de stijgende energieprijzen, komt nu de onrust in Oekraïne. De gasprijs steeg gisteren al met 7,5 procent, de olieprijzen schoten omhoog. Rusland stelde zelfs al een ‘verdubbeling’ van de gasprijs in het vooruitzicht.
Ergo: de Nederlandse burger - die een positief koopkrachtbeeld was voorgehouden door het kabinet-Rutte IV in december - ziet de portemonnee juist rap leger raken. Die belofte op een dikkere beurs noemde Kaag gisteren inmiddels een ‘intentie’. Ook zij ziet de tegenvallers immers optellen.
De Russische invasie noemde Kaag een ‘vreselijke ontwikkeling’. En bevestigde zij: ,,Dit kan ons ook economisch raken.” Toch wil Kaag nog geen enkele toezegging doen dat het kabinet dat leed gaat verzachten. Want: ofwel het kabinet laat de staatsschuld oplopen door compensatie te geven, of er wordt een hap genomen uit de 26,1 miljard euro die het kabinet de komende jaren extra wil besteden aan bijvoorbeeld klimaat, defensie en onderwijs. En daar, zegt Kaag, ‘zijn de investeringen ook echt heel hard nodig’.
Kaag houdt de blik dus stijf gericht op maart, als de meest actuele stand van de koopkracht van Nederlanders is doorgerekend. ,,Plan A is wachten op die berekeningen,’’ aldus Kaag. ,,We kunnen pas keuzes maken als we precies weten hoe we ervoor staan.”
Een keur aan partijen, GroenLinks, PVV, PvdA en Denk, deden vergeefs een oproep tot ingrijpen, maar Kaag wil ‘niet vooruitlopen op de keuzes ’. ,,Ik heb gewoon het totale beeld nog niet compleet.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
1
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
PREMIUM
Overleg slavernijherdenking op de valreep vlotgetrokken
Opnieuw botsten nazaten van tot slaaf gemaakten met ministeries over de omgang met het slavernijverleden. De plooien zouden pas maandag zijn gladgestreken, terwijl al op 1 juli het herdenkingsjaar officieel van start gaat. Volgende week zal premier Rutte de kabinetsplannen voor de aftrap in besloten kring presenteren. -
Rutte wacht zware verwijten in debat over aardgaswinning Groningen
Premier Mark Rutte zal alles uit de kast moeten halen om het vertrouwen van de Tweede Kamer te behouden tijdens het debat over de bevingsschade in Groningen. Zowel oppositie- als regeringspartijen zijn kritisch over zijn rol.Het Hogeland, Groningen, Eemsdelta -
SP opent aanval op grote supermarkten met spotjes om grote winsten
De SP lanceert met spotjes een aanval op de grote supermarktketens Jumbo en Albert Heijn. Een doorn in het oog van de partij zijn de enorme winsten die worden gemaakt in tijden van hoge inflatie. Grote aantallen huishoudens komen daardoor in problemen.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
Met video1
Woedende oorlogsweduwen van tribune Tweede Kamer verwijderd: ‘Dit is een schandaal’
Een groep oorlogsweduwen heeft tijdens een vergadering in de Tweede Kamer woede laten blijken over achterstallige betalingen. Ze schreeuwden vanaf de publieke tribune in de zaal naar Kamerleden. De veelal oudere personen werden van de tribune verwijderd, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakte daarna excuses dat dit te ruw verliep. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.