Ook na OMT-beraad staan seinen op groen voor verregaande versoepelingen: ‘Beeld is gunstig’
CORONAVIRUSNa beraad van het Outbreak Management Team (OMT) staan de seinen voor versoepelingen op groen. Bronnen zien ‘geen rode vlaggen’, dus horeca en cultuur kunnen langer open vanaf volgende week. Later deze maand kan de 1,5 meterregel overboord.
Ingewijden zien geen grote obstakels voor de geplande versoepelingen. ,,Op detailniveau zou je nog een wijziging kunnen verwachten”, meldt een bron. ,,Het kabinet wil locaties boven de vijfhonderd bezoekers met vaste zitplekken laten werken, het OMT zou dan kunnen zeggen: doe dat vanaf 250 bezoekers.”
Het kabinet deelde donderdag al zijn versoepel-agenda: theaters, restaurants, cafés en bioscopen kunnen vanaf vrijdag 18 februari open tot 01.00 uur. Het thuiswerkadvies gaat overboord. De 1,5 meterplicht en vaste zitplaatsen kunnen weg waar de 3G-coronapas geldt (zolang het om locaties tot vijfhonderd bezoekers gaat).
Toegangstesten
Voor plekken met meer dan vijfhonderd gasten - denk aan voetbalstadions - blijft een vaste zitplaats nog vereist. Wel vervalt de 1,5 meterplicht daar. Voor het nachtleven wil het kabinet werken met 1G, net als voor festivals en grote evenementen. Iedereen moet dan een test doen voor toegang. Dat zou vanaf 25 februari moeten kunnen.
Premier Mark Rutte sprak van een ‘gunstig beeld’ tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,De druk op de zorg valt naar verhouding gewoon mee, gelukkig.”
Hoewel het protest tegen de coronapas toeneemt, denken Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) dat deze maatregel nog even nodig blijft: ,,De afweging is nu: wil je veel mensen naar het theater, de bioscoop of het restaurant laten gaan zonder 1,5 meter afstand, vaste zitplek of mondkap?” zei Kuipers. ,,Dan heb je nog wel de dempende maatregel nodig van een coronatoegangsbewijs. Als je de coronapas wil schrappen, dan moet je weer met mondkapjes en afstandsnorm werken. Wij horen terug van ondernemers: kies dan nog even voor de coronapas. Maar zodra we ervan af kunnen: graag.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Rutte beloofde ook snel opnieuw te kijken naar de noodzaak van de coronapas: ,,De proportionaliteitsvraag dwingt ons ook steeds weer te kijken of het coronatoegangsbewijs nog ingezet moet worden. In de optelsom heeft het een toegevoegde waarde, maar we moeten steeds scherp wegen.”
Bekijk hieronder het fragment van Rutte over de coronapas in de wekelijkse persconferentie:
Af van 1,5 meter
Het kabinet wil dan vanaf 25 februari helemaal af van de 1,5 meter afstandsregel. Of 1G ook voor grote carnavalsfeesten ingezet kan worden is maar de vraag. Het kabinet overlegt nog met carnavalsgemeenten. Minister Kuipers denkt dat de toegangstestcapaciteit niet genoeg is voor ‘zeer grote evenementen’: ,,Die capaciteit is uiteindelijk beperkt.”
Het OMT komt ook met het advies om de isolatievoorschriften te bekorten: nu moet iemand na besmetting met het virus zeven dagen in isolatie en pas eruit na minstens 24 uur klachtenvrij te zijn geweest. ,,Wellicht is het zinvol om dat korter te maken als je sneller geneest met omikron”, zei Kuipers vrijdag voor de ministerraad. Daarover adviseert het OMT maandag nog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMpolitiek wil actie
Royce de Vries: Filmpjes van aanslag op mijn vader vreselijk, maar nieuwe wet lost niets op
Het actief opsporen en vervolgen van verspreiders van geweldsvideo’s is niet alleen extreem moeilijk, maar ook zinloos, zeggen diverse strafrechtdeskundigen. De wet biedt vaak al voldoende handvatten om filmers strafrechtelijk aan te pakken, stelt advocaat Royce de Vries in een reactie op het plan van CDA en PvdA. ,,Zelf heb ik het als vreselijk ervaren dat de beelden na de aanslag op mijn vader zo massaal werden verspreid. Toch denk ik dat er hier geen taak ligt voor de wetgever.” -
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis...
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’ -
PREMIUM
Enquête corona-aanpak kent valse start, Kamer kritisch: ‘wappieclub’ en ‘niet ons probleem’
De parlementaire enquête naar de corona-aanpak dreigt op een mislukking uit te lopen. Partijen hebben weinig trek om iemand af te vaardigen voor de beladen megaklus van drie jaar, ook klinkt er kritiek op de onderzoeksopzet, die te eenzijdig zou zijn.