Ook ministeries zetten thuiswerksysteem Citrix uit na waarschuwing voor beveiligingslek
De meeste ministeries hebben Citrix, een systeem dat wordt gebruikt voor thuiswerken, uitgeschakeld. Dat blijkt uit een rondgang van deze site langs alle twaalf ministeries. Drie ministeries wilden niet ingaan op het gebruik van het systeem. Bij twee departementen werd al geen gebruik gemaakt van Citrix.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deed vrijdag een dringende oproep aan de Rijksoverheid om het systeem uit te zetten, als dat geen ernstige gevolgen heeft. Citrix werkt als poort tussen het openbare internet en het interne bedrijfsnetwerk. Via een ontdekte zwakke plek kunnen kwaadwillenden op het internet via Citrix een intern netwerk binnendringen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor het NCSC, heeft de departementen geen opdracht gegeven de stekker eruit te trekken. ,,Ministeries moeten dat zelf beoordelen”, laat een woordvoerder weten.
Thuiswerken
Toch hebben de meeste ministeries vrijdagavond besloten Citrix uit te zetten, ook de Tweede Kamer en diverse gemeenten deden Citrix in de ban. Dat levert volgens benaderde woordvoerders ‘vooralsnog geen problemen op’. Wel betekent het dat ambtenaren niet vanuit huis in het interne netwerk kunnen en thuiswerken daardoor niet mogelijk is. Wel zou het nog mogelijk zijn om via smartphones nog e-mail te verzenden en ontvangen.
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die hun itc delen, willen enkel kwijt dat er vanwege de beveiligingsadviezen ‘maatregelen zijn besproken en beoordeeld’. Mogelijk doelt dit erop dat de twee ministeries Citrix blijven gebruiken met extra veiligheidsmaatregelen.
Ook bij Buitenlandse Zaken is het systeem ‘afgeschakeld’. Omdat juist op dat departement veel medewerkers vanuit het buitenland werken, kan dat lastig zijn, erkent een woordvoerder. ,,Maar op een ambassade of consulaat, waar een vaste internetverbinding is, kunnen zij wel werken.”
Risico's
Bij Defensie, waar ook veel mensen buiten het ministerie werken, wil men om veiligheidsredenen niet ingaan op de vraag of Citrix nog wordt gebruikt. Wel zegt een woordvoerder dat ‘de risico’s in beeld’ zijn. Het ministerie van premier Mark Rutte, Algemene Zaken, en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebruiken sowieso geen Citrix.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twitter draait schorsing Wilders terug en biedt excuses aan
Twitter heeft de schorsing van het account van Geert Wilders teruggedraaid. Het platform heeft de PVV-leider laten weten dat hij geen grenzen heeft overschreden en dat het een fout heeft gemaakt. Het bedrijf biedt ook excuses aan, blijkt uit een screenshot dat Wilders zelf heeft gedeeld. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
met video
Woede in Kamer over volle asielopvang Ter Apel: ‘Verschrikkelijk en mensonterend’
In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel, waar bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers mensen afgelopen nacht uren buiten moesten wachten op een slaapplek. ‘Te triest voor woorden’, en ‘onacceptabel’, aldus een groot deel van de oppositiepartijen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat het ‘flink is misgegaan’.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit
Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen. -
PREMIUMmet video
Rutte en Kaag op ‘bedeltour’: ‘Koffie kunnen ze krijgen, maar gesprek zal niet lang duren’
Het kabinet heeft steun nodig van oppositiepartijen om extra geld te kunnen uitgeven en gaten in de begroting te dichten. Het gebak en de koffie staan klaar, zeggen partijen, maar op goedkeuring hoeft premier Rutte niet een-twee-drie te rekenen.