Onderzoek naar invoering vleestaks: opvallend want VVD en CDA waren altijd fanatiek tegen
Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) gaat de invoering van een heffing op vlees onderzoeken. Andere coalitieparijen waren altijd fel tegen een ‘vleestaks’.
De ChristenUnie-bewindsman schrijft in een brief over het voedselbeleid dat de overheid ‘ook via prijssignalen’ de mogelijkheid heeft ‘om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken’.
Dat Staghouwer nu aankondigt een heffing op vlees te willen onderzoeken, is opvallend omdat in de Tweede Kamer in de verste verte geen meerderheid voor een aparte ‘vleestaks’ te vinden is. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Staghouwers eigen ChristenUnie zien er wel brood in, maar andere partijen keerden zich in het verleden tegen het idee.
Vooral VVD, CDA en PVV waren altijd fanatieke tegenstanders ervan, maar ook partijen als SP en PvdA zijn terughoudend, omdat zij vinden dat een speklap en gehaktbal geen luxevoedsel moeten worden, dat alleen rijke Nederlanders zich kunnen veroorloven. Meer draagvlak lijkt er te zijn om al het voedsel dat slecht is voor het milieu, zwaarder te belasten.
Opbrengst voor veehouders
Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan biologische boeren, een doeltreffend middel kan zijn. De opbrengst van zo’n heffing zou terecht moeten komen bij veehouders, die van dat geld kunnen verduurzamen, zo staat ook in de brief beschreven.
Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord al aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken, en geen btw meer te heffen op groente en fruit. Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, en meer gezonde en duurzame keuzes te komen, stelt Staghouwer.
Het kabinet wil ook de drempel verlagen voor mensen om in de supermarkt gezonde keuzes te maken, ‘door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen’.
Niet in beton gegoten
Uit een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren blijkt dat het belangrijk is om concrete doelen te stellen. Staghouwer noemt als voorbeeld het doel om consumenten 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten (uit bijvoorbeeld groente) te laten eten. Momenteel is die verhouding 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij. ,,Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom is vlees zo goedkoop en wie draait op voor duur(zaam) speklapje?
Twee speklappen kosten 2,09 euro. Zo goedkoop dat er weinig geld overblijft om te investeren in duurzaamheid en dierenwelzijn. Moet de prijs van vlees omhoog? En wie gaat dat betalen? -
Update
Premier Rutte na crisisberaad: ‘Denk dat we eruit kunnen komen’
Ook vrijdag broedt het kabinet verder op een eerste antwoord op de politieke aardverschuiving bij de Statenverkiezingen. Die brief zal goede bedoelingen en bezweringsformules bevatten, premier Rutte verwacht dat zijn kabinet ‘eruit kan komen’. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
PREMIUM
Nieuwe waakhond na misstanden in de sport: ‘Veiligheid staat voorop’
Na een golf aan misstanden rond intimidatie en misbruik lanceert het kabinet een onafhankelijke waakhond voor veilige sport, van amateurs tot profs. De vele meldingen over misstanden groeien sportkoepels nu boven het hoofd. -
-
-
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
Lubach vraagt 1,7 miljoen kijkers: Wil je geen pandemie meer? Kies dan deze partijen níet
Op welke partij moet ik stemmen om de volgende pandemie te voorkomen? Die vraag stelde Arjen Lubach gisteravond in zijn tv-programma Zondag met Lubach, waar 1,7 miljoen mensen naar keken. De NewFoodKieswijzer, die de presentator noemde, zag meteen een Lubach-effect.