Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek.
Delen per e-mail
Om dit op te lossen moeten omgevingsdiensten onafhankelijker kunnen werken, stelt een adviescommissie onder voorzitterschap van Jozias van Aartsen. Ze moeten nu teveel hun oren laten hangen naar hun bazen, de gemeente- en provinciebesturen. De diensten hebben te weinig bevoegdheden en zijn deels niet goed opgewassen tegen de hoeveelheid en diversiteit aan taken.
Voorzitter Van Aartsen: ,,De commissie concludeert dat omgevingsdiensten hun werk niet goed genoeg kunnen doen. Dat leidt tot gezondheidsschade, economische schade en bestuurlijke schade. De omvang is niet goed te onderbouwen, omdat er niet systematisch onderzoek naar wordt gedaan, maar verschillende onderzoeken maken duidelijk dat de schade aanzienlijk is. Niet alleen financieel, maar ook bestuurlijk.”
De problemen worden volgens de commissie zichtbaar door incidenten, terwijl de onderliggende oorzaken structureel zijn. Zo is er onvoldoende toezicht op het functioneren van omgevingsdiensten. Het Rijk speelt bijvoorbeeld nauwelijks een rol bij het verbeteren van de prestaties. Ook moet er meer geld en capaciteit komen voor strafrechtelijke handhaving en vervolging en een kwaliteitsslag worden gemaakt.
Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen
Toezichthouder
De commissie ziet voor het toezicht een rol voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Vanwege de maatschappelijke urgentie roept de adviescommissie de politiek op na de verkiezingen snel besluiten te nemen over de voorgestelde verbeteringen en die snel uit te voeren”, staat in het rapport.
Staatssecretaris Van Veldhoven stelt in een reactie: ,,De aanbevelingen zijn herkenbaar vanuit mijn ervaring van de voorbije jaren. Ik ben steeds op zoek geweest naar het verbeteren en versterken van het milieustelsel. Juist daarom heb ik ook opdracht gegeven voor dit rapport.”
De bewindsvrouw wil milieuproblemen in de toekomst vooraf voorkomen, in plaats van achteraf herstellen. ,,Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen.” Van Veldhoven zal alvast een begin maken met het vervolgtraject, zodat haar opvolger hier voortvarend mee aan de slag kan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kabinet: versoepelingen niet voor 28 april
De lockdown gaat nog zeker twee weken door in zijn huidige vorm. Pas vanaf 28 april kunnen mogelijk de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Dat heeft het kabinet vanmiddag afgesproken in het Catshuis. -
PREMIUM
Kamervoorzitter Khadija Arib lang niet zeker van herverkiezing
Na vijf jaar Kamervoorzitter te zijn geweest wordt Khadija Arib belaagd door twee andere kandidaten. Het runnen van de Kamerorganisatie is een thema dat haar de kop kan kosten. Haar belangrijkste tegenstrever is Vera Bergkamp (D66). Durft de Tweede Kamer voor een nieuweling te kiezen? -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib. -
Van fosforfabriek Thermphos is alleen nog een kantoor over: ‘Je herkent het niet meer’
VLISSINGEN-OOST - Van het enorme fabriekcomplex waar honderden mensen werkten, resteert nu alleen nog een kantoor waar vijf mensen de laatste zaken afronden. De voormalige fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is opgeruimd. Dat heeft 125,5 miljoen euro gekost. -
Rekenkamer: Teruggedraaide verhuizing marinierskazerne kostte bijna 1 miljard euro
De voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, die begin 2020 werd teruggedraaid, heeft een kleine 1 miljard euro méér gekost dan werd verwacht. De Algemene Rekenkamer noemt dat in een hard rapport over bezuinigingen bij Defensie ‘ontluisterend’. De extra kosten waren deels te voorzien geweest en ‘vermijdbaar’.
-
Hoofdpijndossier Thermphos bijna afgesloten: er blijft ten minste 1 miljoen euro over
MIDDELBURG - Het opruimen van het vervuilde terrein van de voormalige fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is - volgens planning - nog dit jaar klaar. Van de 129,5 miljoen euro die daarvoor is uitgetrokken, blijft een miljoen over. -
PREMIUMportret vera bergkamp
Nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp ‘ziet zowel de beveiliger als de minister-president en behandelt hen gelijk’
Voor de buitenwacht kwam het als een verrassing, de verkiezing van D66’er Vera Bergkamp als Kamervoorzitter. De Tweede Kamer kent haar al langer. ,,Vera hoeft niet in haar eentje te shinen.’’ -
Video
Kleine partijen op de koffie bij Tjeenk Willink: Rutte-blokkade vertoont scheurtjes
Informateur Herman Tjeenk Willink wil de mislukte kabinetsvorming vlottrekken volgens zijn eigen methode: lange gesprekken, meer inhoud, minder ‘poppetjes’. Maar diverse partijleiders zetten op dag één van de nieuwe verkenning de deur voor een eventuele samenwerking met VVD-leider Rutte alweer op een piepklein kiertje.