Omikronmutant mogelijk al breder verspreid in Nederland: ‘Zorgwekkende variant’
VIDEOMet een quarantaineplicht en strenge controles hoopt het kabinet de nieuwe virusvariant buiten de deur te houden. De kans is echter reëel dat de omikronmutant al vaker voorkomt dan vastgesteld. En dat kan om zwaardere lockdownrestricties vragen.
Het is ‘zeker niet ondenkbaar’ dat er meer omikronbesmettingen zijn, meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zondagmiddag tijdens een persmoment in Rotterdam. ,,Deze dertien zijn nu bevestigd. Maar het is denkbaar dat er meer gevallen zijn.”
Bij lang niet alle positieve testuitslagen wordt namelijk het ‘dna’ van het virus onderzocht, dus het kan zijn dat de mutant al breder verspreid is, erkent de minister. ,,Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt.”
De Jonge kan ‘niet uitsluiten’ dat de opkomst van de nieuwe virusversie Nederland dwingt om nog hardere lockdownmaatregelen te nemen. Experts zijn bezorgd over de mutant die waarschijnlijk een flink hogere reproductiewaarde heeft dan de nu dominante deltaversie. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe gevaarlijk de variant werkelijk is als het gaat om ernstige ziekte en of bestaande vaccins nog even veel bescherming bieden.
Luister ook de podcast Politiek Dichtbij
Het RIVM roept alle reizigers die sinds maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben.
Het kabinet beraadt zich met EU-lidstaten op nadere restricties voor het vliegverkeer. Volgens De Jonge kan het land niet op slot: ,,Het is eigenlijk ondenkbaar dat je dit virus daadwerkelijk bij de grens kan tegenhouden. Je kunt de introductie vertragen, dat willen we, daarom nemen we maatregelen.” Maar helemaal tegenhouden ‘is onmogelijk in een open samenleving als Nederland, zo verbonden met het Europese continent’, stelt hij.
Vliegverkeer
Vrijdag legde het kabinet het vliegverkeer met Zuid-Afrika grotendeels stil om import van de variant te beteugelen. De aankomst op Schiphol van de twee laatste vluchten verliep volgens betrokkenen chaotisch. Uiteindelijk mocht een deel van de positief geteste passagiers gewoon naar huis in plaats van naar een quarantainehotel. ,,Zo rem je een virusvariant niet af”, reageerde D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Volgens De Jonge kunnen mensen ook thuis in quarantaine: ,,De GGD deed het aanbod van een hotel op vrijdag, maar wie naar huis kan, kan ook daar veilig in quarantaine. Mensen moeten dat naleven, en honderd procent van de mensen uit deze gebieden wordt ook nagebeld, gemeenten gaan goed controleren.” Ook ‘aan de voordeur’, aldus De Jonge.
Er blijft beperkt vliegverkeer mogelijk uit de risicolanden: ,,Dan gaat het om repatriëring van mensen, dat moet doorgaan.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen. -
Kabinet belooft dat minder kinderen uit huis worden geplaatst
Kinderen die thuis problemen hebben, moeten minder snel uit huis worden gehaald. Dat is een van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met gemeenten en zorgaanbieders over de toekomst van de jeugdzorg. -
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’
-
Dit weten we tot nu toe over de 'zorgelijke’ omikronvariant van het coronavirus
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
Wout Jansen