Volledig scherm
© AFP

‘Nog geen besluit over voordracht Timmermans’

Het kabinet heeft nog niet besloten wie het zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremier Hugo de Jonge. ,,Maar mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen dan liggen de bakens anders, maar daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten.”

Volledig scherm
Frans Timmermans, topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten, na het uitbrengen van zijn stem voor de Europese verkiezingen op het stembureau in het Bernardinuscollege. © ANP

Timmermans won volgens exitpolls gisteren de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Zondag wordt pas de uitslag bekend als ook in alle andere lidstaten is gestemd. Timmermans is namens de sociaaldemocraten de kandidaat voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie, de zogenoemde Spitzenkandidaat.

Premier Mark Rutte zei dat er geen bezwaren zijn tegen Timmermans ‘in enige positie’. ,,Hij is een zeer relevante speler op het Europese toneel", aldus Rutte, die niet ik wilde gaan op de Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie, omdat dan de kans afneemt dat de ‘beste Nederlander op de zwaarste plek’ komt.

Markplaats

Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Rutte hoopt dat tijdens de Europese top van 20 en 21 juni al veel meer duidelijk zal worden over de nieuwe Europese Commissie. Daaraan vooraf vindt volgens hem een ‘heel proces’ tussen de politieke fracties in het Europees Parlement en de regeringsleiders plaats. ,,Het is een beetje een marktplaats met 28 landen.”

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) herhaalde vandaag na de ministerraad nog eens dat het kabinet tegenstander is van het verschijnsel Spitzenkandidaat. Het is geen garantie voor een topfunctie, zei hij. Blok zei verder niet te willen speculeren over de voordracht van Nederland voor de Europese Commissie. Het kabinet is verdeeld over de ‘topkandidaten’. De VVD is tegen het systeem, het CDA is voor.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet niet meer om zijn partijgenoot heen kan. Het kabinet moet Timmermans volgens hem nu voordragen als voorzitter van de Europese Commissie. ,,Als het kabinet dat negeert maken ze een fout”, zei Asscher vandaag in het radioprogramma 1 op 1.