Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan het woord tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van Defensie.
Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan het woord tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting van Defensie. © ANP/Sem van der Wal

‘Nog dit jaar besluit onderzeeboten’

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie komt nog dit jaar met een beslissing over de vervanging van de Nederlandse onderzeeboten. In die Kamerbrief moet komen te staan met welk bedrijf of welke bedrijven Nederland verder wil onderhandelen over vier nieuwe onderzeeërs. 

De Tweede Kamer is ongeduldig. Al vaker werd het parlement een besluit in het vooruitzicht gesteld, maar het besluit wordt telkens uitgesteld.  Voor de megaorder, waarmee 3,5 miljard euro is gemoeid, zijn vier kandidaten in de race: het Zweeds-Nederlandse Saab-Damen, de Frans-Nederlandse combinatie van Naval Group en Koninklijke IHC, het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) en het Spaanse Navantia. De vier zijn verwikkeld in een lobbyoorlog.

Geduld

Quote

Hoeveel langer moeten we wachten?

Martijn van Helvert, CDA

Visser vroeg om geduld en wees erop dat het ‘een lopend aanbestedingstraject’ is. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert stelde dat die frase ‘wordt gebruikt om alles vooruit te schuiven’. ,,Hoeveel langer moeten we wachten?” 

Volgens Visser komt de vertraging door de Defensie Industrie Strategie. In dat stuk, dat vorig jaar november verscheen, een stuk waarin staat vastgelegd dat bij toekomstige aankopen van defensiematerieel niet alleen wordt gekeken naar het beste product voor de beste prijs. Ook moet er ‘een zo groot mogelijke betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven’ aan te pas komen. 

Met die strategie in de hand, werden de vier aanbieders in april om nadere informatie gevraagd, stelt Visser. ,,Dat moet nu allemaal worden meegewogen. Ik hoop u dit jaar de onderzeebootbrief te sturen.”

Vinger in de pap

De Kamer hecht groot belang aan een Nederlandse vinger in de pap, waardoor de Duitse en Spaanse fabrikanten bij voorbaat kansloos lijken. Ook zijn er twijfels bij Naval Group, omdat dat een Frans staatsbedrijf is. ,,Die krijgen staatssteun”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, waardoor die een mogelijk scherpere prijs kunnen bieden. 

,,Het gaat ons niet om de boot voor de beste prijs. Onze fractie is niet uit op de laagste prijs. Bij de JSF kozen we niet voor beste prijs, maar voor beste vliegtuig.” Hij noemt het belangrijk om ‘kennis en kunde’ uit eigen land in te zetten. 

,,We hebben een budget en dat is niet onbeperkt”, antwoordde Visser. Bij het bepalen van de prijs worden ook de kosten voor het onderhoud aan de boten meegewogen. Als dat bijvoorbeeld in Nederland kan gebeuren, wat banen oplevert, drukt dat de kosten.