Volledig scherm
PREMIUM
Ursula von der Leyen is blij met haar nieuwe team. © REUTERS

Nieuwe Europese Commissie: meer vrouwen én Frans Timmermans

Ursula von der Leyen laat er geen misverstand over bestaan: haar nieuwe Europese Commissie legt de nadruk op het klimaat, de rechtsstaat en de uitdagingen van het digitale tijdperk. Frans Timmermans wordt als ‘uitvoerend’ vicevoorzitter de man die de groene agenda in handen krijgt.

Het was, dat kan bijna niet anders met zoveel lidstaten (27) en belangen (bijna ontelbaar), een heel gepuzzel. Wat gaan we doen de komende vijf jaar? Wat is belangrijk en wat niet? Wie gaan het doen? En wie gaan het niet doen? Brussel keek met spanning uit naar de Commissie van Ursula von der Leyen, de opvolgster van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.