Nederlandse korting niet heilig voor Rutte, afdracht mag niet omhoog
Premier Rutte gaat niet tot het bittere einde vechten voor het behoud van de korting (‘rebate’) die Nederland momenteel krijgt op zijn afdracht aan Brussel. Het belangrijkste is voor hem dat die afdracht niet stijgt.
Nederland dreigt de korting te verliezen omdat die een afgeleide is van de Britse korting die oud-premier Thatcher ooit bedong. Met de brexit gaan zo goed als zeker alle kortingen eraan. Rutte daarover vanmorgen: ,,Het instrument is vers twee, het belangrijkste is onze afdracht onder controle te houden.”
Rutte zit momenteel met de leiders van 26 andere EU-lidstaten aan tafel voor uiterst moeilijke gesprekken over de Europese meerjarenbegroting 2021/2027. Brussel wil over zeven jaar 100 à 200 miljard euro extra en moet ook nog een gat van dik 90 miljard dichten dat ontstaat door het vertrek van de Britten, die vandaag niet mee vergaderen. Het Parlement, dat meebeslist over de begroting, wil er zelfs 300 miljard bij.
Nettobetaler
Rutte is akkoord met extra uitgaven voor bijvoorbeeld grensbewaking, innovatie en cyberdefensie, maar vindt niet dat hij en andere leiders daarvoor de beurs moeten trekken. Hij denkt dat er veel geld te verdienen valt binnen de begroting door beperking van de landbouwsubsidies en steun aan achtergebleven regio’s, de twee grootste uitgavenposten, die samen zo'n 70 procent van het budget beslaan.
Rutte: ,,We besteden al veel aan Europa, en daar zijn goede redenen voor, maar het bedrag hoeft niet omhoog. We moeten niet nog meer nettobetaler worden dan we al zijn.” Met precies diezelfde boodschap ging ook de nieuwe Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz de gesprekken in: ,,Je kunt niet steeds meer vragen van de nettobetalers, die toch al heel veel bijdragen. Zo werkt het niet."
De Nederlandse zuinigheid vindt vooralsnog weinig weerklank, maar dat ziet Rutte niet als een probleem: ,,Ik heb de afgelopen zeven, acht jaar wel vaker lastige conflicten uitgevochten.” Volgens Kurz omvat de minderheid die zich tegen een hogere begroting verzet vijf landen: behalve Nederland en Oostenrijk dus Zweden, Finland en Denemarken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Zelfs CDA'ers snappen dat Tubbergen massaal op BBB stemt: ‘Dictaten werken hier gewoon niet’
Nergens is de BBB zo populair als in het Twentse Tubbergen: één van de veiligste en welvarendste gemeenten ven Nederland, en tot voor kort ook het ultieme CDA-bolwerk. Zelfs aanhangers van die partij begrijpen de redenen achter de aardverschuiving. ,,Landelijk is het gewoon bagger.”Tubbergen -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
PREMIUM
Campagneleider Derk Boswijk weet dat CDA niet gaat winnen: ‘We gaan voor 2025’
Het CDA ging de verkiezingen in met één gedachte: de partij zou voor de vijfde keer op rij verliezen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Toch is campagneleider en Kamerlid Derk Boswijk niet stuk te krijgen. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
PREMIUM
Coalitiepartijen op ramkoers met BBB over stikstof: ‘Nu weer op rem trappen kan niet’
Het kabinet-Rutte IV wil door, maar het verlies is groot. En BBB ‘gaat niks inleveren’ als het om stikstof gaat. Coalitiebronnen vrezen voor ‘oorlog’ in de senaat en de provincies.