Nederlandse gezant spreekt in Kaboel met taliban, zegt ‘substantiële’ humanitaire hulp toe
updateVoor het eerst heeft een Nederlandse diplomaat in Afghanistan met de taliban gesproken. De speciaal gezant voor Afghanistan, Emiel de Bont, was samen met twee Duitse diplomaten in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het bezoek werd mede mogelijk gemaakt door Qatar.
De taliban heeft volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaald dat mensen die weg willen uit het land weg mogen. Maar, staat te lezen in een verklaring, daar is wel ‘praktische hulp’ van de taliban voor nodig. Eerder stelde demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken al dat de woorden van de taliban met een korrel zout genomen moeten worden. ,,Wat met de mond wordt beleden, wordt in de praktijk niet altijd uitgevoerd.”
Ook werd door de taliban toegezegd dat medewerkers van hulporganisaties, óók vrouwen, ‘veilige en ongehinderde’ toegang krijgen tot het land en kwetsbare mensen kunnen helpen. Nederland en Duitsland zegden met het oog op de winter ‘substantiële humanitaire hulp’ toe. Ook willen de twee landen bekijken of artsen, verpleegkundigen en leraren via internationale organisaties betaald kunnen worden. De tegoeden van de taliban zijn bevroren.
Evacuatie
Sinds eind augustus, toen de evacuatie werd beëindigd en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging uit Kaboel vertrok, was er geen Nederlandse diplomaat meer in Afghanistan geweest. Nederland wil nog zo'n 2000 mensen uit Afghanistan halen, onder wie 136 Nederlanders.
De Bont en zijn Duitse collega's spraken met de Afghaanse machthebbers over de veilige doorgang van mensen die nog uit Afghanistan moeten worden geëvacueerd, maar ook over ‘contraterrorisme, mensenrechten, noodhulp en inclusieve regering en bestuur’, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
‘Functioneel contact’
Een woordvoerder benadrukt dat het bezoek ‘op geen enkele manier’ betekent dat Nederland de taliban erkent ‘als legitieme vertegenwoordiging van het Afghaanse volk'. ,,Dit bezoek is in lijn met eerdere uitspraken van het kabinet dat er functioneel contact is met de taliban.”
Al eerder sprak ambassadeur Caecilia Wijgers samen met Europese collega's met een afgevaardigde van de taliban in Qatar. Toen toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in Qatar op bezoek was, had een van haar topambtenaren een ‘verkennend gesprek’ met deze afgevaardigde.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Knapen erkent: ‘We spreken met de taliban’
-
video
Koning en premier misschien toch naar WK voetbal: ‘We hebben Qatar iedere dag nodig’
Het kabinet wil niet toezeggen dat er geen officiële vertegenwoordiging naar het WK voetbal in Qatar wordt gestuurd. Dat heeft te maken met de pogingen om nog Nederlanders en Afghanen te evacueren uit Afghanistan. Daarbij speelt de Golfstaat een belangrijke rol. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde?
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
-
-
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMOnder politici
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici.