Nederlandse Brexit-winst: drie Parlementszetels
Nederland kan bij de Europese verkiezingen volgend jaar mei definitief rekenen op drie extra zetels in het Europese Parlement. Het gaat om drie van de totaal 73 Britse zetels die volgend jaar vrijkomen door de Brexit.
Staats- en regeringsleiders van de 27 resterende lidstaten gaven vanmiddag ‘brede steun’ aan voorstellen van het Parlement zelf om 46 Britse zetels te schrappen. Het Parlement krimpt daardoor van 751 leden nu naar 705 straks. Ook, aldus een woordvoerder van EU-president Donald Tusk, zijn de leiders akkoord om het restant te verdelen over de lidstaten die op dit moment wat zijn onderbedeeld. Op die basis krijgt Nederland er drie zetels bij.
Europese lijsttrekker
Over het fenomeen ‘Europese lijsttrekker’ zijn Parlement en lidstaten het volstrekt oneens. Het Parlement wil kiezers niet alleen een nieuw Parlement laten kiezen maar meteen ook invloed geven op de keus van de Commissievoorzitter, zoals dat - voor het eerst - ook in 2014 het geval was. Wie toen in Nederland CDA stemde, steunde meteen ook de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker als kandidaat-Commissievoorzitter.
Het Parlement stelt zich daar hard in op en zei vorige maand in een resolutie dat het volgend jaar steun onthoudt aan elke kandidaat-Commissievoorzitter die niet in de voorafgaande campagne lijsttrekker was. De lidstaten bepaalden vanmiddag dat dit ‘geen automatisme’ mag zijn. Zij willen, net als tot 2014, zelf hun kandidaat-Commissievoorzitter aanwijzen en die aan het Parlement voordragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Ilona Lagas naar Eerste Kamer: ‘Binnen BBB zijn mensen die een goede premier kunnen zijn’
-
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
De complottheorie dat een kwaadaardige, wereldwijde elite mensen tot slaaf wil maken of wil doden gaat niet meer weg, denkt geheime dienst AIVD. Sterker: sinds de coronatijd groeide het aantal aanhangers zelfs iets. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’ -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMReconstructie
24 uur consternatie over zo’n 24 miljoen euro: hoe er tóch geld kwam voor bed-bad-brood
-
-
-
Wiersma: Ook oud-medewerkers VVD vonden mijn horkerige gedrag onaangenaam en kwetsend
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) trekt opnieuw het boetekleed aan voor zijn eerdere gedrag. Op Instagram meldt hij woensdagavond zich in het verleden niet alleen ‘als een hork te hebben gedragen’ tegen zijn ambtenaren, maar ook tegen toenmalige medewerkers van de VVD-fractie. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.