Nederland zet 17 Russische spionnen het land uit
videoNederland heeft zeventien Russische spionnen ons land uitgezet. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zojuist bekendgemaakt.
Volgens Hoekstra is de directe aanleiding dat deze inlichtingenofficieren onder dekmantel in ons land aan het werk waren. Ze stonden genoteerd als diplomaat van de Russische vertegenwoordiging in Nederland, maar gezien hun eigenlijke werk als spion zag Nederland daar een ‘dreiging’ in voor de veiligheid. De spionnen hebben twee weken de tijd om ons land te verlaten.
Hoekstra stelt dat de ‘huidige opstelling’ van Rusland in de wereld zo is dat de ‘aanwezigheid’ van Russische inlichtingenofficieren hier ‘ongewenst’ is.
De minister rekent op een tegenreactie uit Rusland, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De ervaring leert dat Rusland dit soort maatregelen niet onbeantwoord laat. Daar kunnen we niet over speculeren, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken is voorbereid op diverse scenario's die zich komende tijd kunnen voordoen.’
Als Nederland in het verleden Russen uitzette, deed Rusland meestal precies hetzelfde met Nederlandse diplomaten of (vermoedelijke) inlichtingenofficieren.
Andere landen
Hoekstra laat weten dat Nederland niet het enige land is dat ingrijpt. Ook de VS, Polen, Bulgarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen en Montenegro zetten eerder Russische inlichtingenofficieren uit.
Vanmiddag werd ook bekend dat België een aantal Russische diplomaten het land uitzet die het verdenkt van spionage. De 21 Russen hebben twee weken de tijd om België te verlaten, zegt minister Sophie Wilmès. En Ierland wijst vier Russen de deur omdat zij zich niet aan ‘internationale diplomatieke gedragsregels hebben gehouden’, Tsjechië één.
Nederland zette voor het laatst in 2020 Russische spionnen uit. Dat ging toen om een tweetal dat door de AIVD werd betrapt op spionage, op het gebied van technologie en wetenschap. Ze werkten voor de Russische buitenlandse veiligheidsdienst SVR en zochten specifiek naar informatie over kunstmatige intelligentie en nanotechnologie.
De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al tijden voor Russische spionnen. In het verleden bijvoorbeeld met betrekking tot de aankoop van militair materieel. Maar ook omdat ons land gewild doelwit is van digitale spionage en cyberaanvallen. Rusland, China en Noord-Korea probeerden in 2020 nog op grote schaal in te breken bij bedrijven en overheidsorganisaties om kennis en technologie te stelen, zo constateerde de AIVD in haar jaarverslag.
Tegenreactie
Een tegenreactie van Rusland hing eigenlijk al in de lucht. Het land bereidt maatregelen voor om het inreizen van sommige burgers uit ‘onvriendelijke landen’ te beperken, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag volgens het Russische staatspersbureau Interfax. De regering zou een besluit in de maak hebben dat de huidige visumregels aanscherpt en dus toegang van burgers uit andere landen aan banden legt. Volgens Lavrov vanwege de ‘onvriendelijke acties van een aantal buitenlandse staten'.
Eerder vandaag werd ook bekend dat Rusland tien diplomaten het land uitzet. Het gaat om drie diplomaten uit Estland, drie uit Letland en vier uit Litouwen. De drie Baltische landen hadden op hun beurt eerder deze maand ook al eens in tien Russen uitgezet.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
met video
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
Oorlog Oekraïne
Dit gebeurde er vannacht: onduidelijkheid rond Abramovitsj, gesprekken in Istanboel gaan nu echt beginnen
Er is nog steeds grote opschudding en onduidelijkheid over de mogelijke vergiftiging van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Intussen zitten de Oekraïners en de Russen in Istanboel met elkaar om de tafel. -
Video
Hoop gloort voor diplomatieke uitweg Oekraïne, Rusland trekt deel troepen Kiev terug
Er komen hoopgevende geluiden uit het overleg tussen Rusland en Oekraïne in Turkije. Oekraïne is bereid ‘een neutrale status’ aan te nemen en af te zien van lidmaatschap van de Navo, in ruil voor veiligheidsgaranties van derde landen. Rusland belooft de aanvallen in het noorden van Oekraïne te verminderen.
-
Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet. -
-
-
PREMIUMverkiezingen 2023
Verkiezingen tonnen duurder door nieuwe wetgeving: ‘Mensen, transport, papier, locaties, alles is duurder’
Drie sporthallen, meer dan honderd mensen. Dat zouden ingrediënten kunnen zijn voor veel rumoer. Hoe anders is dat vandaag, als op het gemeentelijk stembureau de uitgebrachte stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen gecontroleerd worden. Een kostbare, haast militaire operatie, maar in serene rust.Alphen aan den Rijn -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.