Nederland wil niet bloeden voor brexit
Nederland wil niet opdraaien voor de 12 tot 15 miljard inkomsten die Europa straks verliest door de brexit. Dat verlies moet primair worden opgevangen door een ‘herprioritering’ en door het mes te zetten in belangrijke uitgavenposten als de landbouwsubsidies en steun aan zwakkere economieën.
Dat is het vertrekpunt van politiek Den Haag voor de zware discussie die Europa binnenkort begint over zijn meerjarenbegroting 2021/2027. Brussel komt begin mei met concrete voorstellen, maar de staats- en regeringsleiders hebben het onderwerp ook komende vrijdag al op hun agenda staan. Dan komen ze bijeen voor een informele top.
Nederland toont zich in zijn position paper een groot voorstander van meer geld voor onderzoek en ontwikkeling (daar profiteert ons land relatief sterk van) en ook van de Europese defensiesamenwerking, die een goudmijntje wordt voor het bedrijfsleven. Een algemeen uitgangspunt is dat elke Europees bestede euro zichtbare toegevoegde waarde moet hebben. Met dat principe kunnen de landbouwsubsidies en economische steun flink omlaag. Steun aan achtergebleven economieën moet alleen naar landen die het echt nodig hebben en dan ook nog alleen als zij in ruil hun economie hervormen.
Wegvallende handel
Nederland wil dat de Europese begroting globaal op het peil van nu blijft: ruwweg 1 procent van het Europese bnp, en het wil in elk geval zelf niet meer gaan bijdragen. De brexit berokkent ons, door wegvallende handel, al genoeg schade, zo meent Den Haag. Brussel zelf, zo zei afgelopen woensdag nog Begrotingscommissaris Günther Oettinger, denkt aan een verhoging van de Europese begroting naar '1,1x' procent; een verhoging dus naar 1,1 tot maximaal iets onder de 1,2 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Felle clash tussen Kamer en kabinet over besteding stikstofmiljarden: ‘Ik ga ervan huilen’
-
PREMIUMOnder politici
Belastingdienst loopt leeg door bloeddorst na toeslagenaffaire
Herman Tjeenk Willink (81) neemt afscheid van de politiek. Hij moet constateren dat er over al zijn waarschuwingen ‘nooit een inhoudelijk debat heeft plaatsgevonden’. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
Politici worden onverminderd vaak bedreigd, blijkt uit cijfers van justitie. PVV-leider Geert Wilders is het voornaamste mikpunt, vooral vanuit Pakistan. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
met Video
Kaag twijfelt over doorgaan vanwege bedreigingen: ‘Gezin zou opgelucht zijn als ik stop’
D66-leider Sigrid Kaag twijfelt of zij wel door moet gaan in de politiek, vooral vanwege de bedreigingen die zij ontvangt. Dat heeft de minister en politiek leider van D66 gezegd in een interview van het programma College Tour, meldt de Volkskrant.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
2
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.